Armeija kulkee miekat ja kirveet tanassa – ennakkokuuntelussa Evil-Lÿnin moneen suuntaan kumartava esikoisalbumi

Kuva: Outi Puhakka

Vuodesta 2007 asti perinteistä heavy metalia takonut tamperelainen Evil-Lÿn julkaisee perjantaina 25. toukokuuta esikoisalbuminsa Disciple of Steel, matkan varrelle osuneista vastoinkäymisistä (kuten rumpalin ja kitaristin eroamisesta juuri äänitysten kynnyksellä) huolimatta.

Inferno tarjoaa levyn ennakkokuunneltavaksi julkaisupäiväänsä saakka. Lisäksi saimme yhtyeeltä biisikohtaisen kommenttiraidan, jossa avataan kappaleiden taustoja tarkemmin. Kommentoimassa ovat uusi laulaja Lasse Heinonen, kitaristit Anssi Salonen ja Lassi Tiainen sekä rumpali Timo Hanhijoki.

Survive the Night

Anssi:- Ainoa jo aiemmin julkaistu biisi levyllä. Jätkät halusi tehdä tän uusiksi. Mielestäni ehdottomasti tiukin versio biisistä ja onnistunut päivitys. Meikäläisen harvat tekstit pohjautuvat useimmiten elokuviin ja näin on tämänkin tsipaleen kohdalla: Walter Hillin törkeän kova action-pläjäys The Warriors toimii tarinana ja biisin innoittajana.

Lassi:- Kun tulin bändiin mukaan, Survive the Night oli ehdottomasti lempparibiisini vanhoista ralleista. Kun päätimme, että myös tuotan levyn, koitin tietenkin kaivella kaikista biiseistä esille mahdollisimman paljon käyttämätöntä potentiaalia. Surviveen pyysinkin taustalauluihin vanhan Leather Rebels -tuttumme Paavo ”Tarantula” Härkösen kiljumaan korkeimmat stemmat ja kitarasooloihin sain taiottua mielestäni hemmetin hyvää melodiaa ja ankaria tilutuksia.

Hellfire

Lasse:- Sotaleffoista yleisilmeensä saanut teksti, jossa ei lyijyä ja räjähteitä säästellä. Voitonnälkäinen armeija jota ei pysty päihittämään.

Anssi:- Biisin esiaste ehti pyörimään pöytälaatikossani aika tovin. Mulla oli alun perin jostain syystä sellainen visio, että biisin pitäisi pohjautua The Wicker Man -leffaan. Kesti hetken totutella ajatukseen, että tää oiskin sota-aiheinen biisi. Mikä tuntuu näin jälkikäteen oudolta, kun tuo Lassen teksti ja sotateema istuu biisiin niin pirun hyvin.

Last King of Thunder

Lasse:- Tarina pohjautuu laihalti Margit Sandemon kirjasarjaan, jossa suvun kirousta vastaan taisteleva hahmo menettää järkensä.

Anssi:- Tässä biisissä kuuluu omasta mielestäni vähän vahvemmin nuo King Diamond ja Mercyful Fate -vaikutteet.

Disciple of Steel

Anssi:- Tehtiin lyriikkavideo tän biisin demoversiosta. Sen nähneille ja sanat lukeneille lienee selvää, että biisi kumartaa Conanin suuntaan. Ja tarkemmin juurikin Miliuksen Conan -leffaklassikon suuntaan. Musapuolelle koetin hakea semmoista Manowarin mieleen tuovaa eeppisyyttä. Tiedä sitten onnistuinko.

Lassi:- Yksi suurimmista kitaraidoleistani on King Diamondin Andy LaRocque ja varsinkin tämän biisin alusta löytyy oma kunnianosoitukseni Andyn hienoille sooloille.

Tengel

Lasse:- Tässä mennään sitten vähän synkemmän kaverin jalanjäljissä, joka ei piittaa mistään mitään eikä säästä ketään. Tekstin innoittajana toimii Margit Sandemon luoma kirjasarja.

Timppa:- Tämänkin biisin rummut on äänitetty silmät kiinni!

Iron on Iron

Lasse:- Jälleen on miekat ja kirveet tanassa, kun tämä armeija jatkaa voittokulkuaan halki maiden ja mantujen. Tarina on saanut muotonsa yhteistyöllä Anssin kanssa.

Anssi:- Tähän yritin hakea vähän Black Sabbathin Headless Crossin henkeä. Meikäläiselle henkilökohtaisin Lassen teksteistä ja taisin vähän osallistua itsekin sanoittamiseen. Biisin nimi on kiitos ja kumarrus edellisen lafkamme Iron On Ironin suuntaan.

Shadow Soldier

Lasse:- Tämän biisin tarina pohjautuu vahvasti parhaan ystävän äkilliseen kuolemaan, jonka kanssa musiikillinen taival jo lapsena alkoi. Tämä on itselle levyn henkilökohtaisin teksti.

Lassi:- Ehdottomasti yksi levyn lemppareistani. Lassen kanssa lauluja nauhoiteltaessa pistettiin kaikki temput peliin ja ryvetettiin biisi mitä erikoisemmilla stemmoilla.

Valley of the Dead Witch

Anssi:- Omia lemppareitani levyllä. Tästä muodostui nopeasti itsestään selvä setin lopetusbiisi.

Lasse:- Itselle levyn lempparibiisi, jossa sovitukset napsahteli kohdalleen kuin itsestään silloin kun nykyisellä kokoonpanolla alettiin rallia työstää. Myös tarinassa esiintyvä ajojahti saa arvoisensa päätöksen. Tässä viimeisessä rallissa kiteytyy kaikki se, miten asiat loksahtelee paikoilleen ja kuinka hienoa tämän kokoonpanon kanssa on ollut levyä rakentaa.

Lassi:- Nykyään helposti unohtuu miten tärkeää bändin kanssa treenaaminen on varsinkin biisien esituotantovaiheessa. Tämäkin biisi voisi kuulostaa aika erilaiselta (tylsemmältä), jos oltaisiin vaan vaihdeltu tabulatuureja keskenämme ja ruvettu pistämään hommaa nauhalle sen kummemmin miettimättä. Ei olisi saanut fiilistellä vaikkapa biisin loppupuoliskoa täydellä volalla lahkeet lepattaen.