Dragonforcen Herman Li: Metalliskenessä on rasismia, vaikkei sitä myönnetä – ”Minulla olisi paljon hulluja tarinoita, mutta niistä ei koskaan puhuta…”

Myös Linkin Parkin Mike Shinoda ja Kimberly Goss kertovat kokemuksistaan tuoreessa haastattelussa.

11.05.2021

Consequence of Soundin Heavy Culture -artikkelisarjassa käsitellään erilaisista kulttuuritaustoista tulevien muusikoiden kokemuksia niin siviilissä kuin alalla. Viimeisimmässä osassa on haastateltu aasialaistaustaisia muusikoita kuten Linkin Parkin Mike Shinodaa, Dragonforcen Herman Litä sekä Sinergyn Kimberly Gossia, jotka kertovat kaikki kohdanneensa rasismia muodossa tai toisessa.

”Mielestäni metalliskene kiistää rasismin, jota sen sisällä on. Minulla olisi paljon hulluja tarinoita, mutta niistä ei koskaan puhuta eikä niistä asioista koskaan kysytä haastatteluissa, koska kuvitellaan, ettei sellaista rasismia ole”, sanoo Hong Kongissa syntynyt Dragonforce-kitaristi Herman Li.

”Kerran joku sytytti hiukseni tuleen, ihan ilman provosointia. Tämä tapahtui Briteissä ennen Dragonforcen perustamista. Olin vain tyyppi, joka soitti kitaraa, kuunteli metallia ja kävi hevibaareissa. En voinut tehdä asialle mitään enkä useimmiten edes tiennyt, mitä olisin voinut tehdä. Jos lähdit tappelemaan, sinulle itsellesi koitui siitä enemmän vaikeuksia.”

Mike Shinoda, jolla on amerikanjapanilainen isä, muistelee puolestaan, miten A&R-henkilö pyysi aikoinaan Linkin Parkia lopettamaan tietyn logon käyttämisen, koska se kuulemma ”näytti ihan aasialaisen autoiluklubin tarralta”.

”Kiertueilla ja matkustaessa olen nähnyt rasismia kaikkialla. Ei ole sellaista paikkaa, missä sitä ei olisi. Se, että puhuu Stop Hate- tai Stop Racism -liikkeistä on laiskaa ja merkityksetöntä – se on vain pyyntö some-seuraajille, ettei sinua canceloida. Rasismin kitkeminen vaatii jatkuvaa ponnistelua. Se on tietämättömyyden ja myötätunnottomuuden kuvottava tulos”, Shinoda toteaa.

Kimberly Gossin mukaan rasistisia kommentteja tulee ehdottomasti eniten sosiaalisen median ja netin kautta, mutta joskus myös ihan kasvokkain.

”Kerran kiertueella ollessamme jotkut tyypit härnäsivät minua keikkapaikan ulkopuolella – he pilkkasivat minua mukamas aasialaisella aksentilla ja nauroivat. Sitten he näkivät minut lavalla ja keikan jälkeen tulivat pyytämään nimikirjoituksia. Katsoin heitä ja vastasin sillä samalla muka-aksentilla, että ’Minä ei ymmärtää sinua'”, Goss muistelee.

”Netissä olen tottunut lukemaan kommentteja, joissa minusta käytetään aasialaisia pilkkanimiä. Useimmiten sellaiset kommentit ammutaan alas muiden fanien toimesta hyvinkin nopeasti, mikä on palauttanut uskoani ihmiskuntaan.”

Lue koko Heavy Culture -artikkeli tästä.

Lisää luettavaa