”Eiväthän nämä keski-ikäisten miesten nostalgiakiertueet ole mikään tavaton ilmiö” – haastattelussa Kiuas

Kahdeksan vuotta sitten kartalta kadonnut Kiuas on palannut. Bändin suunnitelmissa siintää toivottavasti toteutuva festarikesä.

Kiuas ehti olla hyvän aikaa manan majoilla. Mistä paluuajatus lähti? 

– Ajatus on kytenyt jo pitkän aikaa, ja kyselyitä Kiukaan aktivoitumisesta on tullut kiihtyvää tahtia. Sytykkeenä toimi meidän viimeisimmän konsertin livetaltioinnin julkaiseminen, rumpali Markku Näreneva paljastaa. 

– Homma näytti videolta niin älyttömän hauskalta, että päätimme vetää parit bänditreenit testiksi, ja totesimme, että tämähän on aivan parasta. 

– Jokaisella meistä on varmasti omat motiivinsa, mutta eiväthän nämä keski-ikäisten miesten nostalgiakiertueet ole mikään tavaton ilmiö, laulaja Ilja Jalkanen lisää. 

Saitte kasaan alkuperäisen kokoonpanonne. Oliko se paluun edellytys? 

– Homma on mennyt hyvin luonnollisesti ihmisten elämäntilanteiden ja muiden seikkailujen mukaan, kitaristi Mikko Salovaara pääsee ääneen. 

– Nyt kun meidän niin sanotusta Nosturin-jäähyväiskeikasta on kulunut joitain vuosia, kaikilla alkuperäiskokoonpanon jäsenillä oli sattumoisin semmoinen fiilis, että mitä jos käytäisiin näyttämässä taas närhenmunat – ja kaikki ajattelivat siis kirjaimellisesti juuri näin, eli meillä on telepaattinen yhteys! Itse asiassa jokaiselle ilmestyi uniin Ukko, joka ilmoitti jylisevällä äänellä, että käykääpäs raapaisemassa parit rallit kuolevaisten iloksi. 

Aikeenanne on soittaa ensimmäinen paluukeikkanne juhannuksena Nummirockissa. Onko teillä jokin plan-b, mikäli se ei toteudu? 

– Olen vakuuttunut, että festareita tullaan järjestämään kyseisen Nummirockin jälkeenkin, Jalkanen vakuuttelee. 

– Nummirockin lisäksi meillä on veto Dark River -festivaalilla elokuussa. Suunnitelmana on myös tehdä isoimmissa kaupungeissa omia konsertteja, kunhan hommat tästä normalisoituvat. 

– Upeaa ensinnäkin päästä pitkästä aikaa festareille soittamaan, Näreneva innostuu. 

– Reagoimme sen mukaan, miten pandemiatilanne antaa myöten. Korona on pitänyt minut erittäin kiireisenä päätyössäni Mehiläisessä. Ilja ja Mikko ovat hyödyntäneet lockdownia uuden musiikin tekemisessä omille projekteilleen tai muille bändeilleen eli Daimonicille, Metal De Factolle ja Leveragelle. 

Onko Kiukaalla aikeita tehdä uutta musiikkia? Vai onko sitä peräti jo tehty? 

– Joku pakollinen sinkku tietysti tehdään keikkailun tueksi jossain vaiheessa, Jalkanen paljastaa. 

– Ja ellen erehdy, tallessa on levyttämättömiä biisejäkin jonkin ajattoman klassikkolevymme ajoilta. 

Teitte kaikki neljä levyänne Spinefarmille. Mitä lafkalla on oltu mieltä paluustanne, ja jatkuuko mahdollinen yhteistyö? 

– Yhteistyökuviot ovat vielä hiukan auki, koska me ollaan lähdetty tarkoituksella liikkeelle omatoimisesti, Näreneva kertoo. 

– Mikään ei ole kuitenkaan poissuljettua, ja Spinen kanssahan olisi luontevaa jatkaa, kun siellä on vanhat tutut kontaktit ja koko julkaisuhistoriamme. Koko musiikki- ja tapahtumateollisuus on kuitenkin kokenut valtavan murroksen sitten viimeisimmän albumimme [Lustdriven, 2010]. Artisteilla on monia vaihtoehtoja ja malleja operoida julkaisutoimintaa, joten jää nähtäväksi, miten homma tulee Kiukaan osalta menemään.

Julkaistu Infernossa 2/2021.

Lisää luettavaa