Eksymistä, itsensä löytämistä sekä uudelleen rakentamista – ennakkokuuntelussa Boarin luovan hulluuden tulos

Mukana biisikohtainen kommenttiraita bändin jäseniltä.

24.05.2021

Toistakymmentä vuotta kasassa ollut Oululainen sludge/doom/psyke-bändi Boar julkaisee neljännen albuminsa Hulluuden mandala perjantaina 28. toukokuuta. Koko levyyn pääsee tutustumaan nyt ennakkoon Infernon avustuksella. Samalla bassosta ja laulusta vastaava Petri Henell sekä kitaristi-laulaja Petri Saarela avaavat levyn saloja biisi biisiltä.

Kehä

Henell:- Levyn aloituskappale, joka luonnollisesti on monesti ollut myös keikoilla ensimmäisenä biisinä. Alkuperäiset sanoitukset oli Saarelan käsialaa, mutta kun päätimme alkaa laulaa suomeksi, niin tämäkin käännettiin. Suora käännös ei ollut mahdollinen, joten sanoitin biisin uusiksi. Vanhojen kauhuelokuvien ystävä kun olen, niin kappaleen tarinassa kultti kerääntyy yhteen harjoittamaan rituaalia. He pirstaloituvat yhteen universumin kanssa ja ylistävät suurta messiasta.

Hulluuden mandala

Henell:- Tämä kappale edustaa hyvin paljon sitä uutta suuntaa ja linjaa mitä Boar tällä hetkellä yhtyeenä on. Kokeilevaa, mutta kuitenkin perinteisempi doom piilee kuoren alla pienellä twistillä. Saarelan sanoitukset nostavat karvat pystyyn edelleen. Samoillaan pimeässä metsässä sammalella, mutta kuitenkin pureudutaan syvälle arkisen ihmisen aatoksiin. Väliosan tarinatuokio tuli omasta kynästäni, kun syvennyin Saarelan teksteihin.

Auringoton

Henell:- Sanoituksien puolesta henkilökohtaisin kappale mitä tältä levyltä löytyy. Se kertoo tarkoituksellisesta pahasta toista ihmistä kohtaan.

Tie

Henell:- Levyn ja itse asiassa koko Boarin uran kevyintä antia. Yksinkertainen on monesti todella kaunista. Saman riffin junnaus koko biisin ajan, on hyvin mantramaista ja hypnoottista. Hyvä trippi. Joku huusi joskus keikalla yleisöstä Nirvana! Eikä suotta.

Saarela:- Aina kun treeneissä tulee olo, että voidaanko me tehdä tämmöistä, niin siitä tietää että nyt ollaan tekemässä jotain siistiä juttua, mikä haastaa meitä menemään epämukavuusalueelle. Yleensä se palkitsee hyvällä biisillä.

Tetraktys

Henell:- Tämä kappale on levyn nopeatempoisin biisi. Hyvin erilaista mitä aiemmin on tehty. Sanoituksissa pureudutaan okkultismin ja numerologiaan maailmaan. Vaikka kaikki tuntuu kovin sekavalta ja kaoottiselta tässä sairaassa maailmassa, on kaiken takana kuitenkin pyhä järjestys.

Epäjärjestyksen messias

Saarela:- Myös tässä kappaleessa kuulee kiinnostuksemme numerologiaan. Biisi on jonkinlaisessa yhteydessä Tetraktykseen.

Henell:- Kyllä, sanoitukset tulivat aika lailla samoihin aikoihin, ja pitkin matkaahan näihin asioihin on syvennytty muutenkin kuin musiikin ohella.

– Pohja näihin teksteihin on rakentunut jo vuosia sitten henkisen kriisin jälkimainingeissa. Samalla teemalla mennään sanoituksissa. Kyse on tiivistetysti itsensä parantamisesta ja uudelleen syntymisestä, jolloin koko maailmakin tuntuu avautuvan uusin silmin.

Metsänpeitto

Saarela:- Metsänpeitto on suomalaisessa kansantarustossa tila tai paikka, missä tuntee tutun ympäristön muuttuvan vieraaksi ja jonne eksyy.

Henell:- Erittäin kuvaavaa myös nykyihmisen elosta. Tuntuu, että ihmiset elävät entistä enemmän unessa. Tarvittaisiin shamaanin loitsu, että useampi palaisi oikeasti tärkeiden asioiden äärelle sieltä unesta. Back to the roots.

Lisää luettavaa