Hevi, historia ja museot yhdistävät voimansa: Sabatonin sotaelokuvaa esitetään valikoiduissa museoissa marraskuussa

"Yhdistämällä musiikin ja historian voimme tavoittaa aivan uusia kävijöitä museoon ja tarjota elämyksen, jollaista ei muualta saa", toteaa museolehtori Joni-Pekka Karjalainen Tornionlaakson museosta.

23.10.2023

Ruotsalainen sotametalliyhtye Sabaton ja animaatiostudio Yarnhub ovat tehneet yhteistyössä ensimmäistä maailmansotaa käsittelevän elokuvan The War to End All Wars – The Movie, joka hyödyntää yhtyeen samannimisen albumin musiikkia ja ainutlaatuista tarinankerrontaa. Elokuvan virallisen trailerin löydät artikkelin lopusta.

Sabatonin History Rocks -projektista alkunsa saanutta 67 minuuttia kestävää elokuvaa esitetään tänä syksynä ainoastaan valikoiduissa museoissa ympäri maailman. Suomesta mukaan ovat tätä kirjoittaessa ilmoittautuneet Tornionlaakson museo sekä Parolan panssarimuseo. Ajantasainen lista kaikista mukana olevista museoista löytyy täältä. Näytöksien järjestäminen ainoastaan museoissa on musiikissaan ja sanoituksissaan lukuisten museoalan ammattilaisten apua hyödyntäneen yhtyeen tapa kiittää ja tehdä vastapalvelus.

”Tämä on todella erikoinen yhteistyö ja täällä museolla olemme tästä erittäin innoissamme. Yhdistämällä musiikin ja historian voimme tavoittaa aivan uusia kävijöitä museoon ja tarjota elämyksen, jollaista ei muualta saa”, intoilee Tornionlaakson museon museolehtori Joni-Pekka Karjalainen.

Elokuvanäytöksiin tulee ilmoittautua ennakkoon netissä museon verkkosivujen kautta. Tornionlaakson museossa järjestetään neljä näytöstä perjantaina 10.11. ja lauantaina 11.11. kello 18 ja 20, Parolan panssarimuseossa järjestetään kolme näytöstä lauantaina 11.11. kello 16, 18 ja 20. Elokuvalla ei ole virallista ikärajaa, mutta Karjalainen arvioi sen sopivan yläasteikäisistä ylöspäin. Elokuva on englanninkielinen eikä siinä ole suomenkielistä tekstitystä.

Lisäksi Tornionlaakson museo toteuttaa pop up -näyttelyn ensimmäisestä maailmansodasta Torniossa ja Haaparannalla. Alun perin tämä aineisto on ollut esillä Tornio ja Haaparanta – 1. Maailmansodan solmukohtia -näyttelyssä vuonna 2015. Näyttely on avoinna 6.–19.11.

Lisää luettavaa