”Ihmiskunnan kesken jakaminen suoritetaan viime kädessä konekiväärein” – ensiesityksessä ilmaisuaan uudistaneen Profane Omenin War Boy

Kyseessä on tulevan pitkäsoiton ensimmäinen singlelohkaisu.

18.05.2018

Profane Omen on julkaissut ensimmäisen singlen tulevalta Ooka-pitkäsoitoltaan. War Boy -kappaleeseen tehty musiikkivideo sai puolestaan ensi-iltansa eilen Lahden Elmun ja Kino Iiriksen järjestämässä Musavideoraadissa ja nyt Inferno tarjoaa sen yleisön nähtäväksi valtakunnallisesti.

War Boysta tuli iso biisi. Meille oli tärkeää tällä levyllä uudistaa ilmaisua, ja tämä biisi on yksi esimerkki siitä, että onnistuttiin. Musiikillisesti uudenlaista oli tosi palkitsevaa tehdä”, kommentoi kitaristi Williami Kurki.

Kurki toteaa sodan olevan teemana todella kulunut, mutta se on kuitenkin hyvin vahvasti läsnä myös tämän päivän maailmassa. Kappaleen tekstin voi lukea maailmantuskana, yleisesti sodanvastaisena propagandajulistuksensa tai analogiana siitä, mistä ihmiskunta itsensä nyt uudella vuosituhannella löytää, kun vallankahvaan pikkuhiljaa tarttuva sukupolvi on kasvanut amerikkalaisen sotasankaruuden palvonnan keskellä ja resursseista aletaan kohta taistelemaan tosissaan.

”Pahoin ainakin itse pelkään, että ihmiskunnan kesken jakaminen suoritetaan viime kädessä konekiväärein, kun tilanne tästä vielä muutaman vuosikymmenen pahenee. Poliittista sen ei ole kuitenkaan tarkoitus olla, sodan systeemihän on kaikkialla sama: yhteiskunnan vähäosaiset tappaa toisten yhteiskuntien vähäosaisia tai toisiaan ja yleensä on kyse loppujen lopuksi rahasta tai vallasta, usein uskontoihin verhottuna. Jos pitää politiikkaa yleisellä tasolla kieroutuneena hevonpaskana,johon ei tahdo osallistua, voiko omata poliittisen motiivin?” Kurki tuumaa.

Jos Profane Omen on uudistanut ilmaisuaan musiikillisesti, niin on tehty myös War Boyn musiikkivideonkin suhteen – vaikka aikataulu ja resurssit olivatkin mallia ”todella tiukka” ja ”todella nihkeät”.

”Jokainen kliseinen hevivideolokaatio autiotalosta ja soramontusta treenikämpille ja metallialan varastorakennuksiin on tässä vuosien varrella tehty, eikä taas yhden playbackina-heilutaan -videon tekeminen tuntunut mielekkäältä, kun joka jätkän pärstää on kuvattu joka kulmasta viimeisen viidentoista vuoden aikana riittävän monta kertaa. Haluttiin jotain erilaista ja Pete Voutilainen One Eye Medialta, joka on meille tehnyt videoita aiemminkin, todellakin toimitti. Suurkiitos myös Malin Blomqvistille, joka toimi videon tähtenä.”

”Tarinanpätkänä videon tuotantoprosessista tulen kertomaan sitä, kuinka ajettiin Antin [Seroff, basisti] kanssa Kouvolasta Helsinkiin konekivääri ja kaksi laatikollista hylsyjä takapenkillä ja mietittiin, että mitä selitetään, jos virkavalta pysäyttää. Kaikkeen sitä bändihommissa päätyy!”

Lisää luettavaa