Iron Maiden -konsertti, jossa mukana Dickinson, Di’Anno ja Bayley? Mikä ettei, tuumii Blaze

Kuva: Elli Muurikainen

Bruce Dickinsonin keskittyessä soolouralle 90-luvulla Iron Maiden nappasi laulajaksi Wolfsbane-yhtyeen Blaze Bayleyn, jonka kanssa julkaistiin levyt The X Factor (1995) ja Virtual XI (1999). Vuosituhannen taitteessa Dickinson palasi jälleen riveihin ja Bayley jatkoi puolestaan soolona.

Metal Talks jutteli hiljattain Bayleyn kanssa pitkän kaavan mukaan. Haastattelussa Bayley kertoo haluavansa vielä joskus nähdä Iron Maiden -konsertin, jossa esiintyisi kaikki kolme Maidenin levyillä laulanutta vokalistia eli Dickinson, Bayley sekä kahdella ensimmäisellä albumilla ärjynyt Paul Di’Anno.

– Tuskin sellainen koskaan tulee tapahtumaan, mutta fanit kyselevät minulta tätä paljon. Olisin mielelläni osana sellaista spesiaalikeikkaa. Kuvittele kaikkia niitä väittelyitä pubissa: ’Paul paras’, ’eipäs kun Bruce’, ’kyllä Blaze on kovin’, Bayley nauraa.

– Voi pojat, se vasta olisikin… Se olisi varmasti todella hauskaa ja faniorientoitunutta. Sellainen keikka palvelisi tosifaneja, jotka tuntee koko Maidenin kirjon. Sinun täytyy tuntea Paulin merkitys yhtyeelle, kuin myös minun ja Brucen. Olisi mahtavaa saada meidät kolme samalle lavalle.

Bayleyn ja Dickinsonin saaminen samalle lavalle ei varmasti olisi mikään temppu, mutta Di’Anno on puolestaan jauhanut vanhoista yhtyetovereista sellaista soopaa, että kaveria ei varmasti katsota Maiden-leirissä ihan suopein silmin. Eikä miehen terveyskään ole ollut paras mahdollinen viime aikoina.

Bayley muisteli haastattelussa aikaansa Maidenissa ja miten grunge teki hevibändissä olemisesta vaikeaa.

– Vaikka pidinkin joidenkin bändien musiikista, olin hyvin grungevastainen. Se asenne oli minusta ihan väärä. ’Miksei tätä hienoa musiikkia voisi tehdä ilman tuollaista asennetta’, muistan ajatelleeni. ’Miksi pitää vihata Iron Maidenia? Miksei voisi pitää sekä Nirvanasta että Maidenista? Miksei voisi pitää Soundgardenista ja…’

– Se oli mielestäni epäreilua ja väärin. Ja tuo asenne johti vastakkainasetteluihin ja kahtiajakoon, josta ei enää ollut paluuta.

Bayley julkaisi kahdeksannan sooloalbuminsa Infinite Entanglement maaliskuussa ja käväisi myös muutamalla keikalla Suomessa toukokuun alussa.

Tässä vielä haastattelu kokonaisuudessaan: