”Jätetään radikaalit musiikilliset ajatukset suosiolla muille” – haastattelussa Stargazery

Oulussa majapaikkaansa pitävä melodinen heavy metal -yhtye Stargazery luottaa menneiltä vuosikymmeniltä tuttuihin metkuihin myös uusimmalla levyllään.

Stargazeryn edellisestä albumista Stars Alignedista on pitkähköltä tuntuvat viisi vuotta. Millaisissa merkeissä ajanjakso kului? 

– Lähinnä uusien biisien tekemisen, uuden miehistön etsimisen ja äänitysten, perustajajäsen, kitaristi ja biisinkirjoittaja Pete Ahonen kertaa. 

– Kappaleet olivat valmiina suhteellisen nopeasti, mutta uusien ukkojen löytäminen ja äänitysten aikatauluttaminen otti hieman enemmän aikaa. Bassotkin äänitettiin toiseen kertaan edellisen basistin [Jukka Jokikokko] lähdettyä kesken sessioiden. 

Edeltävän albumin kokoonpanosta on jäljellä vain kaksi jäsentä. Uudella Constellationilla musisoivat miehet ovat kovan luokan tekijöitä, joilta löytyy soittokokemusta muiden muassa Altariasta, Embrazestä ja Eternal Tears of Sorrow’sta. 

Vaikuttiko uudistunut kokoonpano millään tavalla uusien kappaleiden sisältöön? 

– Ei vaikuttanut. Biisit oli tosiaan jo tätä aiemmin valmiina. 

Stargazeryn musiikillisiksi vaikuttajiksi on mainittu muiden muassa Tony Martinin aikakauden Black Sabbath ja Rainbow. Muutosta ei ole luvassa Constellationillakaan, sillä bändi luottaa hyväksi havaitsemaansa kaavaan jääräpäisesti. 

Miksi juuri vanhahtavan melodisen heavy metalin ja hard rockin arvoista kiinni pitäminen on teille tärkeää? Onko tullut koskaan mieli kokeilla jotain radikaalisti linjasta poikkeavaa? 

– Kun on kasvanut kasariheavyä kuunnellen, niin kyllähän se on juurtunut jo niin syvään, ettei varmaan muuta osaa tehdä. Ainakaan vielä ei ole tullut mitään radikaaleja musiikillisia ajatuksia, joten jätetään ne suosiolla muille. 

Levynne ilmestyy keskellä hyvin poikkeuksellista aikaa, jona vähän jokaisen asian tulevaisuus näyttää epävarmalta. Kuinka koronavirus on vaikuttanut Stargazeryn toimintaan? Onko teillä esimerkiksi keikkoja sovittuna? 

– Tällä hetkellä koronalla ei ole bändin toimintaan vaikutusta, koska keikkoja ei ole sovittu tarkoituksella ihan vielä. Odotetaan, että saadaan levy kauppoihin, ja katsotaan milloin tämä maailmaa koetteleva virus helpottaa.

Julkaistu Infernossa 5/2020.