”Juuri nyt minua kiehtoo pianolla ja koskettimilla säveltäminen” – haastattelussa Dan Swanö

Missä on Dan Swanö? Tai tarkemmin sanottuna: milloin kuulemme Dan Swanöltä uutta musiikkia?

Muusikko-tuottaja Dan Swanön nimi on tullut viime aikoina sosiaalisessa mediassa vastaan hieman totutusta poikkeavissa kuvioissa: Swanö Merch -niminen verkkokauppa aloitti toimintansa kuusi vuotta sitten ja on myynyt esimerkiksi Edge of Sanity -teemaisia tuotteita. 

– Ei se silti kaikkea aikaani ole vienyt, koska Swanö Merch on täysin vaimoni Evan ansiota, mies naurahtaa haastattelun aluksi. 

– Eva kiusoitteli minua asialla vuosia. Hän oli varma, että huolella tehdyille paidoille, pinsseille, vinyyleille ja muille tuotteille olisi varmasti kysyntää. En tietenkään uskonut häntä… aluksi. Kun saimme Kristian Wåhlinilta ja Samual Durlingilta korkealaatuiset alkuperäiskuvat Purgatory Afterflow’n ja Crimson II:n kansista, homma käynnistyi toden teolla. Paidat revittiin käsistä! 

– Olemme kuitenkin pitäneet homman pienimuotoisena. Luemme ihmisten toiveita, teetämme korkealaatuisia tuotteita, paketoimme kaiken itse ja pidämme huolen siitä, että fanit saavat sitä, mitä oikeasti haluavat. 

Myös Swanön Unisound Studio on pitänyt hänet kiireisenä. Mies on palannut omalla tavallaan juurilleen, säilyttänyt taksansa maltillisena ja miksannut tai masteroinut myös pienten bändien levytyksiä. 

– Monet uudet bändit todella puhuttelevat minua, vaikka osa niiden soittajista ei ollut varmaan edes syntynyt, kun tein viimeksi omaa musiikkia, Swanö sanoo itseironisesti. 

– Kuunnelkaapa progemetallibändi Oceans of Slumberin tänä vuonna ilmestyvä nimikkoalbumi. Heidän musiikkinsa iski tunnelmallaan ja melodioillaan hermooni niin täysillä, että työstin sitä kuin olisin tehnyt omaa levyäni. 

– Entä Ash Return, jolle miksasin juuri levyn… He kutsuvat musiikkiaan swordcoreksi! Se on perkeleen tarttuvaa metallista hardcorea. Kannuttaja Gerrit on viiden parhaan rumpalin joukossa, joiden kanssa olen työskennellyt. Pakko mainita myös High Spirits, 70- ja 80-luvun hard rockia sekoitettuna saman ajan metalliin. Toimii. 

Sooloalbumisi Moontower (1999) ja Nightingale-kokoelma Nightfall Overture (2006) julkaistiin muutama vuosi sitten vinyylinä. Aiotko työstää lisää vinyylijulkaisuja Edge of Sanityn, Nightingalen ja muiden projektiesi albumeista? 

– Edge of Sanityn albumeista on olemassa Until the Eternity Ends -ep:tä ja Infernalia lukuun ottamatta kohtuullisia vinyylipainoksia, mutta uusille olisi kieltämättä tilausta. Ja kyllä, jätin Crypticin [ainut Edge of Sanity -albumi, joka ei sisällä Swanön panosta] mainitsematta tarkoituksella! 

– Nightingale on hankala juttu. Ehdimme julkaista Nightfall Overture -vinyylin juuri ennen kuin Boss [Börje Forsberg, Black Mark -levymerkin omistaja] menehtyi. Koko Black Mark on nyt jonkinlaisessa… juridisessa koomassa. 

– Bossin kuolinpesässä on tällä hetkellä jumissa valtava määrä merkittäviä levyjä. Jos sotku joskus selviää, työstän varmasti uudelleenjulkaisuja ja teen bonukseksi myös remiksaukset. 

Kansa janoaa myös aivan uutta Dan Swanö -musiikkia, sillä Witherscapen toisesta albumista The Northern Sanctuarystä on kulunut jo neljä vuotta. Moni onkin epäillyt Swanön kärsivän pahasta writer’s blockista. 

– Juuri nyt olen ”tee valmiiksi se, minkä olet jo aloittanut” -mielentilassa, Swanö toteaa. 

– Olen päättänyt käyttää Unisound-töiltäni liikenevän ajan Second Sky -albumini viimeistelemiseen. Tiedäthän sen progerock/AOR-ikuisuusprojektini, joka on ollut tekeillä 20 vuotta ja jonka lupaan aina valmistuvan ”pian”? 

– Nyt en lupaa mitään. Minun on vielä kirjoitettava paljon uusia sanoituksia, laulettava kaikki lauluraidat uusiksi ja äänitettävä myös bassot uudelleen. Uskoni näihin sävellyksiin on niin vahva, etten tule jättämään levyä kesken. 

Swanö toteaa, että jos hän säveltäisi nyt täysin uutta musiikkia, se ei olisi metallia. 

– Juuri nyt minua kiehtoo enemmän pianolla ja koskettimilla säveltäminen, joten kuka tietää, ehkäpä tulette vielä kuulemaan tämän fiksaation hedelmiä. 

Swanön jylhän omalaatuista lauluääntä on ihailtu 1990-luvulta asti, ja takavuosina mies teki paljon vierailuja muiden bändien levyille. Nyt Swanö kertoo, että hänen huono tekniikkansa on kostautunut. 

– Tuhosin ääneni täysin viimeisimmän Witherscape-albumin äänityksissä. Toivun vieläkin siitä vahingosta, jota menin tekemään örisemällä. Annan ääneni levätä, kunnes on aika äänittää Second Sky -albumin lauluraidat. Tämän vuoksi uudet Witherscape- tai Nightingale-albumit eivät tule kuuloonkaan. 

– Sitä paitsi, ollakseni täysin rehellinen, molempien viimeisimmät albumit ovat parempia kuin mihin uskoin ikinä kykeneväni. En tiedä, voinko tehdä enää mitään parempaa! Rima on noussut liian korkealle.

Julkaistu Infernossa 5/2020.