Kahdeksan laulua tulen jumalista – Infernon ennakkokuuntelussa tuleva IC REX -albumi

Vuonna 2003 alkunsa saanut esoteerisen black metalin taitaja IC REX julkaisee neljännen levynsä Tulen jumalat 3. helmikuuta, eli tämän viikon perjantaina.

Lafkana toimii Saturnian Mistin kanssa julkaistun Liber Saturni – Apochryphon of Saturnian Rex -splitin (2015) tapaan Saturnal Records.

Kuten Tulen jumalat -nimestä saattaa päätellä, kahdeksanbiisisen kiekon jokainen kappale nivoutuu teemallisesti saman aihealueen ympärille.

Soittimen alta löydät yhtyeen keulahahmon Artifex IC:n kommentit kunkin biisin takaa.

Uhrituli:
– Kappale on eräänlainen amalgaami vedalaista tulirituaalia ja suomalais-kalevalaista sekä yleismaailmallisen esoterian puhdistavan Tulen invokaatiota. En ole koskaan pitänyt sellaisista ”normaaleista introista”, joissa ei ole mitään varsinaista sisältöä, joten tämäkin intro voidaan nähdä eräällä tapaa myös ihan oikeana kappaleena.

Ilmarinen:
– Kertoo jo nimensäkin puolesta Suomen ja Karelian mytologian Ilmarisesta, valon- ja tulentuojasta. Kappale syntyi alunperin hyvin nopeasti niin musiikillisesti kuin sanoituksellisestikin, ja sen jälkeen tähän myyttiin syventymällä alkuperäinen intuitiivinen havainto Ilmarisen myytistä on syventynyt todella paljon.
– Kappale on ehkä suoraviivaisinta ja ”rokkaavinta” IC REX:iä koskaan, ja myös levyn aloitusbiisinä lyhin varsinainen kappale.

Melek Taus:
– Yesidien riikinkukkoruhtinas, maapallon henkinen johtaja ja planetaarinen logos, maailman tuomari ja korkein oikeudenjakaja, korkein ja kaunein enkeleistä, itse Jumalan kaltainen. Näiden seikkojen pohjalta kappaleen sisällyttämistä tälle levylle ei tarvinne perustella sen kummemmin.
– Tawuse Melekin sanoma on korkea, kaunis, puhdas ja ylevöittävä, ja häneen sisältyy Saatanan tavoin paradoksi: häntä palveleva ja palvova henkilö voi tulla suureksi ihmisten joukossa ja maailmassa, mutta vain jos kieltää maailman. Tätä sopii miettiä.
– Musiikillisesti aika suoraviivainen, jopa yksinkertaisiakin riffejä sisältävä kappale – IC REX -koukkujen kera toki.

Heimdallr:
– Pohjolan, norskien ja germaanien palvoma jumalhahmo, sateenkaarisillalla / antahkaranan päädyssä vartioiva valon- ja tulentuoja, riimujen opettaja ja valkoisin jumalista. Liittymäkohdat yleismaailmallisesti Luciferiin ovat niin likeiset ja ilmeiset, että on jopa hämmentävää, ettei tätä olla käsitelty tai ymmärretty aiemmin laajemminkin.
– Yksi levyn lempikappaleistani, suoraviivainen mutta kiero ja vainoavia melodioita sisältävä.

Lucifer:
– Viides kappale, viides elementti, ihmisen viides prinsiippi (Manas), valontuoja ja pimeyden äiti, käärme, kerettiläinen, tiedon puun vartija (Daath).
– Suoraa ja nopeahkoakin paahtoa. Sisältää Bolt Throwerin hengessä täsmälleen saman perusriffin kuin edeltävä splitti, mutta eri tavoin soitettuna ja sovitettuna, sekä myös eri melodialla.

Prometheus:
– Kreikkalaisten titaani, jumalten lahjan varastaja, itse ihmisyyden luoja ja tämän liekki. Musiikillisesti ehkä hengeltään hieman Summoningin suuntaan kumartava ja albumin hitain kappale, jossa myös kronologisesti katsottuna levyn ensimmäiset nais-seireenivokaalit.

Agni:
– Hindulaisten tulen jumala, joka polttaa ihmisen puhtaaksi ja tuhoaa tämän viholliset tulellaan, jos ihminen itse elää oikein ja puhtaasti. Soturien henkinen isä ja taivaan sekä maan valloittajien palvoma hahmo.
– Musiikillisesti voi kuulla viitteitä Intian ja itämaiden suuntaan yleisemminkin. Sisältää myös ihan traditionaalisia mantroja Agnille. Kappaleen alku- ja loppupuolen marssirummutuskohdat levyn omia suosikkejani.

Ikuinen musta liekki:
– Levyn päättävä hymni, jota tehdessä kuuntelin Emperorin Wandereria repeatilla; paljon siis velkaa Norjan luciferisille keisareille musiikkinsa ja yleistunnelmansa puolesta – jos kohta tietenkin aivan erilainen kappale ja ihan ehtaa IC REX:iä minkään Iso E -pastissin sijaan.
– Biisin teema Mustasta Liekistä vastaa myös hyvin vaeltajateemaa: Lucifer kun on eräänlainen maailmassa vaeltava ”tuhlaajapoika”, joka palaa maailmanprosessin jälkeen takaisin Isän kotiin.
– Musiikillisesti todella yksinkertainen ja suora kappale hyvin IC REX:ksi tunnistetettavine melodioineen.

Lisää luettavaa