Kreikkalainen katsaus skandimytologian saloihin – tältä näyttää Rotting Christin uusin video Yggdrasil

Hatunnosto käsin tehdylle taiteelle.

16.06.2024

Kreikkalaisen black metalin pioneeriyhtye Rotting Christ julkaisi hiljattain tuoreimman levynsä Pro Xristou. Kokoonpanon neljännentoista pitkäsoiton kappaleet ovat saaneet kiitettävällä prosentilla myös kukin omat visuaaliset ilmeensä, sillä levyn kymmenestä raidasta kahdeksalta löytyy tähän mennessä musiikkivideo.

Uusin taidonnäyte on skandinaavisen mytologian suuntaan kumartavan Yggdrasil-kappaleen video, jonka voit katsella jutun lopussa.

Yggdrasil on Pohjoismaisen taruston maailmanpuu, suunnattoman suuri saarni, jonka juuret, runko ja oksat yhdistävät maailmojen eri tasot. Sen juuria nakertaa valtava lohikäärme Nidhöggr, ”Ruumiinrepijä.” Runkoa ylös ja alas juoksee orava Ratatoskr, joka kuljettaa viestejä Nidhöggrin ja puun latvassa istuvan kaikkitietävän kotkan välillä. Näiden lisäksi kotkan silmien välissä istuu haukka Veðrfölnir ja puun oksilla asuvat myös peurapukit Dáinn, Dvalinn, Duneyrr sekä Duraþrór.

Eläinystävien lisäksi puussa on vieraillut muun muassa ylijumala ja kaikkien isä Odin, joka hirttäytyi sen oksille kunnes yhdeksän päivää roikuskeltuaan keksi riimujen salat.

Kreikkalaisilla on tunnetusti itselläänkin rikas tarusto josta ammentaa inspiraatiota, joten heidän kunnianosoituksensa pohjolan mytologiaa kohtaan on kiinnostavaa.

Videon maalaustaiteesta on vastannut norjalainen Kim Diaz Holm. Tekoälyn vallatessa kaiken aikaa enemmän alaa on ilahduttavaa nähdä vaihteeksi perinteistä, käsin maalattua taidetta. Itse videon on tehnyt myös mm. The Farewell-animaatiovideon takana oleva romanialainen Costin Chioreanu.

Lisää luettavaa