”Maailmanparannus, sodan, sorron ja sokean uskon vastaisuus sekä rock’n’roll maximum ovat meidän keskeisiä arvoja!” – haastattelussa Musta Risti

Energistä ja höyryävää metallirockia paiskova Musta Risti luottaa omaan osaamiseensa, mikä on tuottanut toimivan lopputuloksen.

12.05.2019

Nimikkodebyyttinne muotoutuminen kesti parisen vuotta. Millaisena näette prosessin jälkeenpäin katsottuna? 

– Se oli suhteellisen hidas, se on myönnettävä. Kappaleet valmistuvat vauhdilla, mutta äänitys ja tuotanto on aikaa vievää, rumpali Joel Hautala sanoo. 

– Olemme äänittäneet kaiken porukassa treenikämpällämme, ja biisit hoidettiin masteriin ilman välikäsiä. Myös kuvitusten taiteilija löytyi lähipiiristämme ja taittohommatkin hoituivat omasta toimesta. Tämä on ollut työläs mutta bändiä kasvattava kokemus. Ennen tätä levyä emme oikein tienneet, miten haluamme musiikkiamme tehdä. Nyt kuvio on selkiintynyt huomattavasti, ja tämä tulee varmasti näkymään seuraavia julkaisuja tehdessämme. Niistä on jo väkeviä ajatuksia vireillä, ja pyrimme saamaan valmista edellistä nopeammalla aikataululla. 

Millaisissa maailmoissa levynne tekstit liikkuvat ja kuinka paljon niissä on totuuspohjaa? 

– Kappaleissa käsitellään mielenterveyttä, ihmisten hallintaa ja ihmisen halua tuhota kaikki ympäriltään. Biiseissä ei ole sinänsä mitään omakohtaista, vaan ne ovat usein havaintoja muiden elämistä ja siitä, miten ihminen toimii. Vaikka albumi maalaa synkkää kuvaa ihmissielusta, se on samalla myös ymmärtäväinen tätä vallitsevaa dualiteettia kohtaan. Ymmärtäväinen kuin vasara otsassa! 

– Lähes kaikki yhtyeen jäsenet kirjoittavat tekstejä, ja useimmiten on vielä niin, ettei mitään varsinaista tematiikka ole sovittu. Albumin sanoitukset on veistetty samasta puusta täysin muiden kirjoitusaikeista tietämättä. Ilmeisesti olemme joutuneet siis jonkin jumalallisen johdatuksen kohteeksi. 

Mistä bändinne nimi juontaa juurensa? Tällä ei ilmeisesti ole mitään tekemistä Anarkistisen Mustan Ristin kanssa? 

– Nimen keksi yhtyeen ensimmäinen rumpali Heikki Uusitalo vuonna 2012. Keskustelu oli aika lyhyt ja ytimekäs. Nimellä ei ole mitään tekemistä Anarkistisen Mustan Ristin kanssa, emmekä ole muutenkaan kauhean poliittinen yhtye. Toki maailmanparannus, sodan, sorron ja sokean uskon vastaisuus sekä rock’n’roll maximum ovat meidän keskeisiä arvoja! 

Millaisia bändejä tai artisteja koette lähimmiksi hengenheimolaisiksenne? 

– Pentagram, Electric Wizard, Black Sabbath, Reverend Bizarre, Spiritus Mortis, Hard Action ja Ruotsin farkkutakkibändit ovat olleet yhtyeen suuria vaikuttajia ja innostajia. Nykyisellään myös Tyrantti on hyvin samaan sakkiin sopiva yhtye. Heavy metal ja rock’n’roll on kaikkeudessaan vaikuttanut yhtyeeseemme erittäin laajasti! Ja heavyn suurta kirjoahan albumillamme kuullaan. 

Musiikkinne kumartaa selkeästi ”vanhoille hyville ajoille”. Onko Musta Risti jonkinlainen vastaisku modernille musiikkiteollisuudelle? 

– Jos vanhat hyvät ajat tarkoittavat sitä, että ei mietitä jokaista käännettä ja soundia, niin kyllä. Meille ei kuitenkaan ole rahallisesti järkevää käyttää mitään vintageroippeita äänityksissä, vaan teemme kaiken tietokoneella ja mieluiten juuri omassa porukassa. DIY onkin tämän bändin sydän ja sielu. 

– Emme käytä tausta- tai klikkiraitoja tai mitään sen kummempaa musiikkimme esittämiseen, joten voisi sanoa, että olemme old schoolia. Jäsenemme kuuntelevat musiikkia laidasta laitaan, uudesta vanhaan. Puristeilla ei olekaan yhtyeeseemme mitään asiaa! 

Julkaistu Infernossa 11/2018.

Lisää luettavaa