Matka synkkään sisimpään – haastattelussa Akhlys

Yhdysvaltalaisen Akhlysin nimi on noussut usein esiin vuoden 2020 parhaasta black metal -levystä puhuttaessa. Albumin saama suitsutus on tullut tekijälleen pienenä yllätyksenä.

Kolmas levynne Melinoë on saanut melkeinpä pelkkiä kehuja. Onko tämä tullut teille niin sanotusti puskista? 

– On myönnettävä, että olen todellakin ollut hieman yllättynyt ylitsevuotavan positiivisesta palautteesta, kaikesta muusta paitsi rummuista vastaava Naas Alcameth aloittaa. 

– Perspektiivistäni katsottuna on nimittäin hyvin hankalaa arvioida, kuinka henkilökohtainen visioni ja lähestymiseni sitä kohtaan tulee näyttäytymään laajassa mittakaavassa, ympäröivälle maailmalle. 

Melinoë on ensimmäinen Akhlys-albumi, jolla aisaparinasi soittaa rumpali Eoghan. Mitä hän toi musiikkiin? 

– Eoghan työskenteli kanssani viikottain koko levynkirjoitusprosessin ajan lähetellen minulle ideoitaan sitä myötä, kun projekti eteni. Hän myös hioi kokonaisuutta yhteisten keskustelutuokioidemme pohjalta. 

– Hän halusi olla aivan varma, että tunsi läheisesti jokaisen riffin ja nyanssin ennen kuin alkoi sovittaa rumpukuvioitaan. Akhlysillä ei ole koskaan ollut näin tarkoituksenmukaisesti kirjoitettua rumpalointia, mikä toi kaikessa yksityiskohtaisuudessaan koko touhuun aivan uudenlaisen ulottuvuuden. 

Melinoë on kreikkalaisessa tarustossa painajaisten ja hulluuden jumalatar. Ilmeneekö tämä sanoituksista? 

– Tekstit kertovat erilaisista oudoista uniin liittyvistä tapahtumista tai ”parasomnioista”, kuten unen ja valveen välimaastossa koetuista transsitiloista sekä erilaisista unenaikaisista ”vierailuista”, joihin liittyy unihalvauksia, selkounia, painajaisia, kehosta irtautumisia ja niin edelleen. 

– Kerron henkilökohtaisista kokemuksistani käsitellen aihetta henkisten ja okkulttisten näkemysteni kautta. Tekstejä ovat inspiroineet erityisesti muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset mytologiat, mutta mukana on myös ripaus egyptiläisiä ja jopa suufilaisia aihepiirejä.

YouTube video

Olet onnistunut luomaan levyillesi hyvin pimeän ja painajaismaisen ilmapiirin. Onko ”oikean moodin” löytäminen studio-olosuhteissa helppoa? 

– Se ei ole mikään ongelma, koska nauhoitan kaiken muun paitsi rummut omassa pienessä kotistudiossani. Se mahdollistaa tekemisen yksinäisyydessä juuri niin kuin haluan, mikä on mahtava etu, kun pyrkii uppoutumaan sisään tämänkaltaiseen musiikkiin. 

Soitat useammassa black metal -bändissä. Mitä musiikkityyli merkitsee sinulle? 

– Se on ennen kaikkea henkilökohtainen juttu, hyvin uniikki tapa ilmaista synkkää ja nurjempaa puoltani – oli kyse sitten filosofisesta tai henkisestä ilmaisusta, tai molemmista. Lähde musiikin luomiselle on löytynyt aina oman sisimpäni tarkastelusta. 

– Uskon, että kaikkein aidoimmat ja nerokkaimmat työt saavat alkunsa yksinäisyydestä, sisäänpäinkääntyneisyydestä ja meditaatiosta. Uskon myös, että tällaisilla teoksilla on oma luonteensa, ja juuri se on kiinnostanut minua vuosien varrella muiden bändien tekemisissä. 

– Samanhenkiset ihmiset tunnistavat toisensa, ja tämän päivän black metal -virrassa elää vastavuoroisuus.

Julkaistu Infernossa 1/2021.

Lisää luettavaa