Mercyful Faten kauan odotettu Suomeenkin saapuva kiertue alkaa tänään – King Diamond kertoo, mitä on luvassa

Mercyful Fate soitti viimeisimmän varsinaisen keikkansa lokakuussa 1999. Tänään tanskalaisbändi käynnistää vihdoin kahteen kertaan siirtyneen festarikesänsä. Soitimme kiertueen treeneissä olleelle King Diamondille, joka kertoi, miltä albumeilta tullaan kuulemaan kappaleita ja millainen lavashow tulee olemaan.

02.06.2022

King Diamond on lentänyt vain päiviä ennen kiertueen treenejä kotoaan Dallasista Tanskan Kööpenhaminaan, missä häntä odottivat Mercyful Fate vuosimallia 2022, eli Hank Shermann (kitara), Bjarne T. Holm (rummut), Mike Wead (kitara) ja Joey Vera (basso). Soiton tauotessa King oli valmis kertomaan Infernolle tulevasta kiertueesta.

Mercyful Faten paluu nähdään Hannoverissa, Saksassa, tänään 2. kesäkuuta. Tulevina viikkoina tanskalaiset nähdään esimerkiksi Mystic Festivalilla Puolassa, Sweden Rockissa Ruotsissa, Graspop Metal Meetingissa Belgiassa, Copenhellissa Tanskassa, Hellfestissa Ranskassa ja tietenkin 2. heinäkuuta täällä Suomessa, Tuskassa.

Pian 66 vuotta täyttävä King ei peittele innostustaan, kun utelen häneltä, mitä keikoilla tullaan oikeastaan näkemään.

– En valehtele kun sanon, että tänä kesänä, näissä konserteissa, Mercyful Faten kappaleet tullaan esittämään ensimmäistä kertaa sellaisella tavalla ja sellaisissa puitteissa, mitä ne sävellykset todella ansaitsevat, King hehkuttaa.

– Meillä oli jättimäiset toiveet koko tuotannon suhteen ja jotenkin ne kaikki onnistuttiin ylittämään. Olimme koko ajan mukana suunnittelussa ja halusimme, että joka ikinen yksityiskohta videoita, valoja ja lavarakennelmia myöten on jotain sellaista, mitä voimme katsoa vuosia myöhemmin ja sanoa toisillemme, että tämä on Mercyful Fatea.

– Aina aiemmin olemme ikään kuin tyytyneet johonkin, koska mahdollisuuksia parempaan ei ole ollut. Jos olette nähneet King Diamond -keikkojen show’n viimeisen 10 vuoden ajalta, voitte olla varmoja, ettei Mercyful Faten show tule jäämään ainakaan pienemmäksi. En malta odottaa, että pääsen elämään näitä konsertteja.

Epäilen ääneen, ettei King varmastikaan ole valmis kertomaan tulevan kiertueen settilistasta, mutta ennen kuin ehdin päättää lauseeni, King kertoo yksittäisiin kappaleisiin menemättä, mistä tulee olemaan kyse.

– Tulette kokemaan messuja Mercyful Fate -ep:ltä (1982), Melissalta (1983) ja Don’t Break the Oathilta (1984). Matkaamme siis yhdessä 40 vuoden taakse niihin aikoihin, mistä Mercyful Fate sai alkunsa, laulaja sanoo.

Haastattelun hetkellä, viikkoa ennen ensimmäistä esiintymistä, Mercyful Fate oli ottanut treeneihin mukaan myös ihan uuden, Kingin mukaan peräti 9-minuuttisen uuden kappaleen, jonka syntyä hän luonnehtii melkoisen ainutlaatuiseksi.

– Hankin säveltämää kappaletta ei ole vielä äänitetty studiossa, emme ole koskaan aiemmin soittaneet sitä yhdessä ja ensimmäinen konsertti Hannoverissa tulee olemaan todella jännittävä myös meille itsellemme, King myhäilee.

– Viimeistelin uuden kappaleen lyriikat päivää ennen kuin saavuin Eurooppaan treenejä varten. Voitte siis olla varmoja, että kyseessä on niin uusi teos kuin on mahdollista, koska se hakee muotoaan vasta nyt, täällä treeneissä.

– Tämä muistuttaa minua 80-luvun alusta, jolloin soitimme kaikkia kappaleitamme jopa vuosia ennen niiden äänittämistä ja kappaleet saattoivat muuttua paljon tuona aikana. Se toi niihin ainutlaatuista särmää.

– Uskon että tulette pitämään kuulemastanne. Kappale on täyttä Mercyful Fatea. Sitä ei voisi julkaista minkään muun projektin tai bändin nimen alla. Se, mitä tulette näkemään ja kuulemaan, on sanalla sanoen jotain saatanan pimeää!

Kesäkuun Infernossa luvassa laaja Mercyful Fate -haastattelu. Lehti julkaistaan 23. kesäkuuta.

Lisää luettavaa