”Moldovassa bändin perustaminen ei ollut hankalaa, mutta sen pitäminen elossa on” – haastattelussa Infected Rain

Moldovan pienen metallikentän ehdottomasti tunnetuin nimi Infected Rain on noussut pitkäjänteisellä työllä pisteeseen, jossa yhtyeen moderni metalli herättää laajaa kansainvälistä kiinnostusta.

28.02.2020

Endorphin on vuonna 2008 perustetun bändin neljäs albumi, ja se kuulostaa usean kuuntelukerran perusteella helposti yhtyeen monipuolisimmalta ja ennen kaikkea parhaalta tuotokselta.

Miltä levy vaikuttaa bändin sisältä tarkasteltuna?

– Minusta tuntuu, että uusi kiekko määrittelee tosi hyvin sen, keitä me todella olemme, alusta alkaen mukana ollut laulaja Lena Scissorhands (alias Elena Cataraga) pähkäilee.

– Albumi esittelee todellisen soundimme, jota olemme rakentaneet jo vuosien ajan. Se on raaka ja synkkä levy, mutta sitä kuunnellessa tulet huomaamaan, että se saa olosi jollain tavalla positiiviseksi ja valoisaksi. Endorphin on siis ehdottomasti kuva hommallemme omistautumisesta ja kovasta työstä.

Muiden muassa Candlemassin, Hammerfallin ja Satyriconin levyjä julkaiseva Napalm Records on ottanut Infected Rainin suojiinsa, mikä tarkoittaa sitä, että omavaraisena tunnettu yhtye työskentelee levy-yhtiön kanssa nyt ensimmäistä kertaa urallaan.

Kuinka uusi vaihe on lähtenyt käyntiin?

– Tähän mennessä todella hyvin! On mukavaa tietää, että meillä on taustallamme paljon porukkaa, joka uskoo hommaamme ja haluaa todella viedä sen uudelle tasolle.

Bändin kotimaan metalliskene on todella pieni, suomalaisesta näkökulmasta käytännössä jopa olematon, sillä Metal Archives -verkkosivuston tietojen mukaan noin neljän miljoonan asukkaan valtiosta löytyy ainoastaan 20 aktiivista metalliyhtyettä.

Oliko bändin perustaminen näin pienessä skenessä hankalaa?

– Itse bändin perustaminen ei ollut hankalaa, mutta sen pitäminen elossa on. Moldovassa nuorisolla ei ole juurikaan mahdollisuutta tehdä uraa musiikilla, etenkään, jos he sattuvat soittamaan jonkinlaista vaihtoehtomusiikkia. Ainoastaan he, jotka tekevät kovimmin töitä, tulevat selviämään.

Jotkin Endorphinin sanoituksista kertovat sekä maapallon että ihmiskunnan tilasta huolestuneeseen sävyyn…

– Kyllä, pyrin olemaan hyvin valveutunut ja tiedostava ihminen, Lena nyökkää.

– Yritän olla hyvä tälle planeetalle ja sen kaikille eläville olennoille. Olen myös vegaani, ja yritän auttaa kaikkia, joilla on jotain mielenkiintoa ryhtyä sellaiseksi, koska syömällä vähemmän ja pidättäytymällä kaikista eläinpohjaisista tuotteista voimme todellakin tehdä muutoksen.

– Olen tehnyt myös tietoisen valinnan kuluttaa vähemmän, ja tämä koskee erityisesti muovia. Esimerkiksi ihan pelkästään kestoastioiden käytöllä voimme aiheuttaa paljon vähemmän tuhoa tälle planeetalle!

Suomi ei ole menneenä kesänä Oulun Qstockissa esiintyneelle Infected Rainille aivan outoa aluetta. Seuraavan kerran bändi nähdään kotimaamme lavoilla joulukuun puolivälin tietämillä, kun viisikko saapuu soittamaan kaksi keikkaa yhdessä Eluveitien ja Lacuna Coilin kanssa. Ensi kesänä yhtye puolestaan nähdään Laukaan John Smith -festareilla.

Mitä voimme odottaa teiltä tällä kertaa?

– Paljon tunnetta sekä aitoa musiikkia, joka tulee suoraan sydämestä. Luvassa on ehdottomasti bileet, joissa on paljon positiivista energiaa ja endorfiineja.

Julkaistu Infernossa 10/2019.

Lisää luettavaa