Orphaned Land -nokkamies Kobi Farhi: ”Syytämme kaikesta aina uskontoa tai poliitikoita, mutta me ihmiset olemme niitä, jotka eivät koskaan muutu”

Farhi kuvailee yhtyeen tulevan konseptilevyn olevan protestialbumi.

The Offering -sivusto haastatteli hiljattain Orphaned Land -yhtyeen nokkamies Kobi Farhia bändin 26. tammikuuta julkaistavan Unsung Prophets & Dead Messiahs -konseptilevyn tiimoilta. Israelilaisyhtyeen laulaja sanoo levyn olevan hyvin vihainen protestialbumi, joka pohjautuu filosofi Platonin kirjoituksiin.

– Muinaiset kreikkalaiset tappoivat Sokrateen eikä Platon voinut käsittää, miten he voivat tappaa sellaisen lahjan ihmiskunnalle. Miten sellaisen tiedon ja viisauden omaava henkilö voitiin tappaa? Silloin hän ymmärsi jotain ihmiskunnan käyttäytymisessä ja kehitti luolavertauksen: luolaan vangituille ihmisille ainoa totuus on seinälle heijastuvat varjot ja jokainen, joka yrittää viedä heidät ulos luolasta erilaisen totuuden luo, tapetaan, Farhi selittää.

– Me toimme tämän vertauksen nykypäivään. Joka kerta, kun joku vallankumouksellinen henkilö yrittää viedä ihmiskuntaa pois pimeydestä, hänet tapetaan. Oli se sitten Gandhi, Martin Luther King [jr.], Che Guevara tai kuka tahansa, esimerkkejä on lukuisia. Platon kirjoitti tästä jo 2500 vuotta sitten, joten meistä se on tavallaan ennustus ja hän oli muinainen profeetta.

– Vallankumouksellisten ihmisten ja johtajien tarina päättyy aina kuolemaan. He ovat kuin kuolleita messiaita. Levy on tavallaan peili, johon ihmiskunnan olisi syytä katsoa. Syytämme kaikesta aina uskontoa tai poliitikoita, mutta me ihmiset olemme niitä, jotka eivät koskaan muutu. Ihmiskunta haluaa pysyä pimeydessä ja sitä vastaan me levyllämme protestoimme.

Musiikillisesti Kobi Farhi sanoo levyn olevan yhdistelmä Orphaned Landin kolmesta viimeisimmästä levystä.

Mabool (2004) ja The Never Ending Way of ORWarriOR (2010) olivat konseptilevyjä, mutta viimeisin All is One (2013) oli suoraviivaisempi. Nyt palasimme taas konseptin pariin, mutta otimme viimeiseltä levyltämme mukaan ison tuotannon, orkestraatiot ja eeppisyyden. Mielestäni siitä syntyi todella vahva lopputulos, nokkamies tuumaa.