Osiensa summa – haastattelussa Everture

Modernia melodista metallia soittava Everture tarjoaa hyvässä suhteessa uutta ja entuudestaan tuttua.

25.06.2021

Ensimmäinen levynne Emerge on juuri julkaistu. Onko bändi tyytyväinen lopputulokseen? 

– Totta kai, kun homma saatiin viimein maaliin, rumpali Olli Vuoti innostuu. 

– Biisikokonaisuutta pyöriteltiin todella pitkään ja siitä oli useita vaihtoehtoja. Lopullisista kappaleista hiottiin yksityiskohtia kuntoon kuukausitolkulla, ja viimeisiä muutoksia tehtiin vielä albumin esituotantosessioissa. Biisit ovat siis varmasti sellaisia kuin niistä pitikin tulla! 

– Albumin äänitys ja viimeistely oli jatkoa ajatellen erittäin opettavainen kokemus. Jouduimme siirtämään julkaisuakin pariin otteeseen, ja seuraavan levyn kanssa tehdään moni asia alusta asti eri tavalla. Päällimmäisenä on ollut ajatus, että tekisimme jatkossa biisit yksi kerrallaan sen sijaan, että kaikki kappaleet ovat työpöydällä samaan aikaan. 

Albumilta tuntuu löytyvän A- ja B-puoli. Tehtiinkö jako ihan tarkoituksella? 

– Kyllä ja ei. Kuten mainitsin, biisijärjestystä hiottiin ja meillä oli muutama erilainen pohja, joiden ympärille albumikokonaisuutta rakennettiin. Ajatuksena oli alusta asti selkeä draaman kaari, jonka puitteissa kappaleet soljuvat hyvin yhteen, vaikka eivät liittyisi temaattisesti toisiinsa. 

– Keskelle jäi muutamia aukkoja, joita alettiin täyttää sopivilla biiseillä, ja esimerkiksi kolmosraita Undersky löysi tiensä levylle ihan viime metreillä. Loppupuolen White Lies, Black Skies sävellettiin vain muutamaa kuukautta ennen äänityksiä. 

– Vasta kun biisit alkoivat saada muotonsa studiossa, huomattiin, että levyltä löytyy yllättävän selkeä jako. Alkupuolella tulee peräkkäin iskeviä kappaleita, kun taas puolivälistä eteenpäin siirrytään synkempään ja melankolisempaan sisältöön. 

Musiikkinne voi laskea moderniksi metalliksi. Mitkä bändit kuuluvat samaan tyylilajiin kanssanne? 

– Tämä on aina vaikea kysymys. Trivium, Bullet for My Valentine, In Flames ja Killswitch Engage ovat olleet alusta asti suuria vaikuttajia, mikä kuuluu erityisesti kahden kitaran yhteistyössä. Isoja vaikuttajia ovat myös hard- ja metalcorebändit, ja esimerkiksi The River Flows -kappaleeseen on saatu vaikutteita Beartoothilta. 

– Emergellä on paljon suoraa tuplabassaripaahtoa, ja suuret kertosäkeet ovat olleet alusta asti tavaramerkkimme. Mielestämme tuomme kentälle jotain uutta, mitä ei voi verrata mihinkään suoraan, mutta tarjoamme silti myös jotain tuttua. 

Kokkola ei ole varsinainen metallimusiikin mekka. Oliko bändiin helppo löytää sopivat soittajat? 

– Ne löytyivät yllättävän nopeasti, perustamisesta ei mennyt montaa kuukautta, kun koossa oli laulajaa vaille valmis yhtye. Laulajaa etsittiin pari vuotta ja oltiin jo aikeissa luovuttaa, mutta saatiin sitten Jere Kuokkanen mukaan ja homma lähti pyörimään kovaa vauhtia. 

– Kokkolasta tulee paljon kovia muusikoita, mutta suurimmalla osalla heistä tuntuu olevan monta rautaa tulessa ja samoja nimiä näkyy useassa kokoonpanossa. Kokkolalaislähtöisiä meistä on itse asiassa vain kaksi, ja loput löysivät mukaan olemalla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. 

Mitä ovat Everturen valttikortit? Miksi ihmisten tulisi tutustua musiikkiinne? 

– Ehkä se on se osien summa eli vahvat melodiat, tarttuvat biisit ja tunnistettavat vaikutteet sieltä täältä. Musiikkimme on varmasti helposti lähestyttävää niillekin, joille metalli ei ole ykkösgenre. Lisäksi Jere on aivan loistava laulaja! 

– Everture on saanut Spotifyssä loistavan vastaanoton ja miljoona kuuntelukertaa rikottiin jo ennen albumin julkaisua. Paljon asioita on siis tehty oikein.

Julkaistu Infernossa 3/2021.

Lisää luettavaa