Palasit festareilta vinkuvin korvin? Vai niin… Tässäpä mietittävää

04.07.2016

Vaikka maamme suven suurin raskaan rockin soittojuhla Tuska on jo tanssattu, elämme vielä viikkoja kuuminta festarikesää ja metallipitoisempiakin kinkereitä riittää vähän joka makuun.

Festivaaleilla taas riittää asioita joilta suojautua, mutta eiköhän näistä tärkeimpiä ole musiikista nauttimisen välttämättömyys, kuuloaisti. Vuonna 2003 laadittu asumisterveysohje, jonka mukaan ”sähköisesti vahvistettu musiikki ei saa ylittää neljälle tunnille tasoitettuna 100 desibeliä tai asiakkaiden altistus kahdeksan tunnin aikana 85 desibeliä”, oli toki iso askel korvaterveellisempään suuntaan, mutta meluvaurioilta sekään ei välttämättä säästä.

Kuuloliiton aiheesta julkaisema tiedote muistuttaakin, ettei asiassa ratkaise vain äänenvoimakkuus vaan myös se, kuinka kauan metelille altistuu.

Tiedote käyttää esimerkkinä taannoisen Tampere Metal Meetingin äänenpainetasoa, joka huiteli keskimäärin 92 desibelin paikkeilla. Korvat kestävät moista menoa putkeen tunnin tai pari. Sitten niiden olisi hyvä antaa huilata. Jos altistus jatkuu pidempään, tulppasuojaus on paikallaan. Klubiolosuhteissa, joissa melu löytää korvat vieläkin varmemmin, tämä toki korostuu entisestään.

– Kuulo kannattaa suojata, jos meluisassa tilassa ei saa selvää metrin päästä kuuluvasta puheesta, Kuuloliiton erityisasiantuntija, muusikko Kauko Saari pistää nyrkkisäännön.

Rockmusiikin nauttiminen ilman tulppia on toki eläväisempi kokemus, ei siitä mihinkään pääse, mutta kirjoittaja voi taata vuosien kokemuksella, ettei tinnituksen kanssa kannata leikkiä. Siitä kärsii joka ikinen päivä, usein koko loppuelämän.

Lisää luettavaa