Tietoisuuden diagrammit – haastattelussa Omnivortex

Vuonna 2019 perustettu pääkaupunkiseutulainen Omnivortex soittaa ensimmäisellä levyllään teknistä äärimetallia, joka ei häviä vertailussa moniin maailmalla menestyneisiin nimiin.

15.01.2021

Omnivortex ei ole vielä millään tavalla tuttu yhtye. Minkälainen historia teiltä löytyy? 

– Homma lähti liikkeelle, kun löydettiin Aaron [Koskinen, rummut] kanssa toisemme Youtubesta alkuvuodesta 2019, kitaristi-laulaja Severi Saarioja paljastaa. 

– Meillä meni jamisessiot ja kaikki muukin sen verran hyvin yhteen, että päätettiin alkaa kasata porukkaa. Aaron nuoruudenkaveri Niko [Lindman] tuli laulajaksi ja hieman myöhemmin Mikko [Pylkkö] Muusikoiden.netin kautta toisen kitaran varteen. Lopullinen line-up saatiin kasaan viime kesänä, kun Mikael [Reinikka] hyppäsi basistiksi. 

Vaikuttaa, että olette panostaneet Diagrams of Consciousness -esikoislevyynne ihan kunnolla. Onnistuiko kaikki lopulta niin kuin olitte alkujaan suunnitelleet? 

– Lähtökohtaisesti aika lailla. Suurin ”ongelma” oli basistin uupuminen esituotanto- ja studiovaiheessa, mutta onneksi saimme hommaan tuottajamme Teemu Aallon kautta apua, ja levyn bassot purkitti Pasi Hakuli [Total Devastation, ex- Demonic Death Judge]. 

– Myös koronavirus vaikutti jokseenkin, kun alkujaan oltiin kaavailtu julkaisua ennen syksyä ja sen myötä keikkoja, mutta muuten kaikki meni tosi hyvin ja suunnitellusti.

Löytyykö levyn kappaleiden sanoitusten takaa jokin erityinen konsepti? 

– Ei varsinaisesti. Teksteissä, jotka käsittelevät esimerkiksi selviytymistä apokalyptisessä ympäristössä tai eri asioiden vaikutusta mieleen, on toki yhtäläisyyksiä. Osassa sanoituksista on puolestaan vahvoja H. P. Lovecraft -viittauksia tai samankaltaisuuksia. Tekstit ovat kuitenkin pitkälti ajatuksenvirtaa. 

Musiikillisiksi vaikuttajiksenne mainitaan Black Dahlia Murder, Bloodbath, Gojira ja Revocation. Koetko, että näiden artistien vaikutus kuuluu musiikissanne? 

– Kyllä se varmasti pakostakin kuuluu. Esimerkiksi Gojiran biisien huutolaulukohdat ovat olleet iso esikuva meidän vastaaville. Vaikka vaikutteet ovat havaittavissa, mielestäni meillä on myös oma, melko tunnistettavakin soundi. 

Debyyttinne on genressään vakuuttavaa kamaa, ja albumin uskoisi herättävän huomiota modernihkon metallin fanien keskuudessa. Minkälaisia odotuksia teillä on albumin vastaanoton suhteen? Jotain palautetta on varmaan jo tullut vastaan? 

– Melkein parempi, kun ei odota mitään. Otetaan vastaan kaikki mitä annetaan – oli se sitten negatiivista tai positiivista. Toki ideaalitilanteessa ihmiset tykkäävät musasta ja ostavat levyjä, mutta aika näyttää, miten tässä käy. 

– Tähänastinen palaute on kuitenkin ollut pelkästään positiivista. Toivon mukaan koronan hellittäessä päästään vetämään keikkaa ja ihmiset löytävät tiensä myös niille.

Julkaistu Infernossa 10/2020.

Lisää luettavaa