Tutkimuksessa selvitettyä: suomenkielinen pop mieluisinta kuunneltavaa, hevi pitää puoliaan – Nightwish yksi suursuosikeista nuorten keskuudessa

Ikä on musiikin kulutuksen ylivoimainen ykkösselittäjä.

Teosto ja Musiikkituottajat IFPI Finland ry:n teettivät elokuussa kyselytutkimuksen, jossa selvitettiin digitaalisten sisältöjen kulutuksen tilannetta Suomessa. Tutkimukseen vastasi yli tuhat 16-65-vuotiasta suomalaista. Kiteytettynä tutkimuksen mukaan valtavirtaa Suomessa on Eppu Normaalin kuunteleminen autoradiosta, mutta kovaa taustapeilissä lähestyy suomiräppiä puhelimella Spotifysta kuunteleva keski-ikäinen kuntoilija.

Kyselyn perusteella kiinnostavimpien uusien esiintyjien lista vaihtelee ikäryhmien kesken paljon, mutta kaikki ikäluokat kaipaavat persoonallisia ja omalla tyylillään esiintyviä artisteja. Mitä enemmän suomalainen kuuntelee musiikkia, sen todennäköisemmin suosikkilistalla on valtavirrasta poikkeavia esiintyjiä.

Kaikkien aikojen suosituimmat esiintyjät nuorimpien vastaajien (16-24v.) keskuudessa ovat EminemNightwishCheek ja Antti Tuisku, mutta nuoriltakin arvostusta saavat myös Pink Floyd, Queen, Linkin Park ja Juha Tapio. Vanhimmat vastaajat (55-65v.) puolestaan listaavat suosikeikseen Juice LeskisenThe Beatlesin ja Hectorin. Yli 34-vuotiaat haluavat kuunnella kotimaista musiikkia merkittävästi enemmän kuin ulkomaista, ja suosittuja ovat myös nuoremman polven pop-artistit kuten Chisu, Cheek ja Haloo Helsinki!.

Mieluisinta kuunneltavaa on suomenkielinen pop (69 % kaikista kyselyvastaajista), toiseksi suosituinta on englanninkielinen pop (62 %). Näiden jälkeen tulevat rock suomeksi (60 %) ja englanniksi (58%) sekä iskelmä (47%). Heavy ja rap yltävät levinneisyydessään vielä 30 % suosioon ja muut genret jakautuvat pienempiin ryhmiin.

Fanittaminen on vaihtunut 2010-luvulla esiintyjistä biiseihin: 77 % vastaajista sanoi hyvän biisin olevan tärkein omavalintaisen musiikin kuuntelun valintakriteeri. Hyvä esiintyjä oli ensisijainen musiikin valintatapa vain 13 %:lle vastaajista, hyvä albumi 6 %:lle ja hyvä soittolista 5 %:lle vastaajista. Soittolistan merkitys korostuu nuorimmissa ikäryhmissä, vanhimmissa ikäryhmissä esiintyjä on tärkeä.

Lisää tietoa tutkimuksen tuloksista löydät täältä.