Uusi hyönteislaji nimettiin Tuomas Holopaisen mukaan – ”Suurin mahdollinen kunnia, joka kaltaiselleni luontonörtille voi tapahtua”

06.03.2017

Itä-Lapista on hyönteiskartoituksen yhteydessä havaittu uusi sääskilaji, joka on saanut tieteelliseksi nimekseen Sciophila holopaineniNightwish-päävelho Tuomas Holopaisen mukaan.

Tieteellisen nimen hyönteiselle on antanut Metsähallituksen Luontopalvelujen suojelubiologi Jukka Salmela. Ajatus nimeämisestä pälkähti Salmelan mieleen hänen miettiessään lajin elinympäristöä ja ulkonäköä – tumma sienisääski nimittäin viihtyy varjoisissa ympäristöissä – sekä muistaessaan Tuomas Holopaisen kiinnostuksen luonnontieteitä kohtaan.

”Olen hyvin, hyvin otettu. Tämä on suurin mahdollinen kunnia, joka kaltaiselleni luontonörtille voi tapahtua”, vastasi Tuomas Holopainen, kun sienisääsken kerännyt ja kuvannut Salmela kysyi lupaa nimetä laji muusikon mukaan.

Suomenkieliseksi nimeksi Salmela ehdottaa tuomaanvarjokaista Nightwishin uusimman levyn inspiroimana. Endless Forms Most Beautiful -levyn teemanahan ovat evoluutio ja luonnon monimuotoisuus.

Toistaiseksi sienisääskilaji on löydetty vain Suomesta, itäisestä Lapista Törmäojan Natura-alueelta Savukoskelta sekä läheltä Vienanmerta Venäjän Karjalasta. Sienisääsket kuuluvat kaksisiipisiin hyönteisiin, eivätkä ime verta. Suomen lajimäärä on lähes 800 ja Pohjoismaista tunnetaan noin 1000 lajia. Sciophila holopaineni -sienisääsken lajikuvaus julkaistiin Biodiversity Data Journal -tiedejulkaisussa.

Lisää luettavaa