Vaasan WS Arena on päivisin palo- ja työturvallisuusmyymälä, iltaisin keikkapaikka – haastattelussa idean isä Ari Rintamäki

Kun monet klubit taistelevat henkitoreissaan yleisökatoa vastaan, Suomeen on ilmaantunut joukko esiintymisareenoita, jotka eivät ole varsinaisesti keikkapaikkoja laisinkaan. Esimerkkimme löytyy aavalta Pohjanmaalta.

29.04.2018

Vaasan WS Arenan luotsi Ari Rintamäki päätti muutama vuosi sitten alkaa muunnella palo- ja työturvallisuuteen keskittyvän Wasasafe-myymälänsä tiloja keikkakäyttöön. 

Kaksi vuotta myöhemmin WS Arena on kerännyt tupia täyteen Vaasasta ja lähiympäristöstä, kun The 69 Eyes, Battle Beast, Viikate, Stam1na, Kotiteollisuus ja monet muut bändit lämppäreineen ovat saapuneet kaupunkiin. 

– Kiinteistönhoitokulut, lämpökulut, kiinteistöverot ja muut ovat Suomessa niin kalliita, että tuumailtuani tovin tällaisen konserttisalin puuttumista Vaasasta ja ostettuani eräästä konkurssipesästä ravintolatuotteet rupesin tosissani miettimään vaihtoehtoja Wasasafen taantumassa laskeneiden myymälämyyntien rinnalle, Rintamäki kertoo. 

– Yö-yhtye oli esiintynyt uuden myymälämme avajaisissa, ja huomasin jo tuolloin, että tilan akustiikka pelaa oikein hyvin. Kun sitten sain lopullisen idean areenan suhteen, meni muutama päivä ja suunnitelmat olivat valmiina. 

Rintamäen mukaan käytännön toteutus oli yllättävän mutkatonta. 

– Backstage meillä oli tavallaan jo olemassa, koska se on sama tila kuin myymälän oma ruokala. Se tehtiin jo aikoinaan niin siistiksi, että siellä on omat wc:t, suihkut ja sisäänkäynti, joten se sopi käyttöön hyvin. Sen sijaan ilmastointi ja yleisö-wc:t olivat vaikeampi pala, koska niitä ei pidä aliarvioida ihmismäärään nähden. Varsinkin wc:t vaativat aika paljon soveltamista viemäröinnin puolesta, ja sijoitimme ne entisen varastomme puolelle. 

– Arkisin tila toimii myymälänä, ja perjantaisin sen pyörillä kulkeva irtaimisto kärrätään varastoon ja tapahtuma-areenan irtaimisto siirretään tilalle, eikä muutoksessa mene 20 minuuttia enempää! 

Moni varoitteli jo Vaasasta keikkapaikan sijaintina. Vielä useampi maalaili uhkakuvia, että areenan sijainti hieman keskustan ulkopuolella koituisi turmioksi. Toisin kävi. 

– Kyllähän kaikki sanoivat, että paikan täytyy näkyä torilta tai muuten se on kaupallinen itsemurha, mutta ei sitä kävelymatkaa pidä liioitella. Sen sijaan on luotettava esiintyjien vetovoimaan ja siihen, että kansa löytää kyllä musan, Rintamäki sanoo. 

– Yritämme luoda mahdollisimmat hyvät olosuhteet sekä bändeille että yleisölle. Haluamme luoda kokemuksen, jossa kaikki asiat tehdään huolella sen sijaan, että laittaisimme bändin soittamaan myymälään ja toivoisimme parasta. Uskon, että ihmiset haluavat edelleen muitakin elämyksiä kuin ryyppäämistä, joka onnistuu kyllä kotonakin. On tärkeää osata muuntautua ja soveltaa, eikä esimerkiksi nojata liikaa omiin suosikkigenreihin. 

Yksi WS Arenan menestyksen avaimista onkin ollut sopiva tasapainoilu musafanituksen ja bisnesvainun välillä. 

– Se tasapaino on syntynyt aika luonnollisesti, koska vaimoni on se, joka buukkaa pääosan bändeistä ja minä joudun olemaan se kyyninen osapuoli, joka kyseenalaistaa jokaisen esiintyjän vetovoiman. Kun bändiä tarjotaan, tutkin aika tarkkaan maksimihinnan, jonka voimme maksaa. Pystymme jo tällä kokemuksella aavistamaan, miten paljon ihmisiä milläkin lipunhinnalla tulee. 

– Liialla fanituksella tulee usein tehtyä ylilyöntejä, ja vaikka todellakin tykkään musiikista, pyrin aina pitämään jäätä hatussa ja olemaan rehellisesti itselleni. En oleta kaikkien pitävän samanlaisesta musiikista. Itsehän olen taustaltani punkkari. Nuoruudessa kovimpia juttuja olivat Eppu Normaali, Popeda, Clash ja Ramones. En silti kuvittele, että WS Arena täyttyisi pelkillä punkbändeillä ja -sisustuksella. 

Rintamäki toteaa hymyillen, että suuri osa WS Arenan onnistuneimmista keikoista sekä bändien että yleisön fiiliksen suhteen on ollut rock- ja metallipitoisia. 

– Battle Beast ja Turmion Kätilöt ovat hyviä esimerkkejä bändeistä, jotka vetävät väkeä ja luovat ihan mielettömän tunnelman. Tällaisessa makasiinityylisessä tilassa tuo rokkitunnelma välittyy parhaiten. 

– Kyllähän se niin on, että mitä raskaampi musiikki, sitä fiksumpi yleisö. Musiikki taitaa imeä sen ylimääräisen aggression pois, ja kun Turmion Kätilöt tai The 69 Eyes soittaa, yhteishenki menee tappelun ja sikailun edelle. 

Julkaistu Infernossa 1/2018.

Lisää luettavaa