Ilmoitus: Tee lainahakemus huolella ‒ huomioi nämä 5 tärkeää asiaa

Lainanhakemus tulisi toteuttaa kolme vaihetta huomioiden: ennakoimalla, täyttämällä hakemus ja vertailemalla hakemuksen tuloksia. Lue, kuinka pääset parhaaseen lopputulokseen.

19.12.2022

Mainos: BonusPanda

Oma talous nyt ja huomenna

Jokaiselle voi tulla vastaan tilanne, jossa oma varallisuus ei yksinkertaisesti riitä kulujen kattamiseen. Tällöin voi olla perusteltua turvautua ulkopuoliseen apuun. Jos päädyt hakemaan lisärahoitusta lainoihin erikoistuneilta pankeilta, on ehdottoman tärkeä pohtia omia taloudellisia valmiuksia. Mieti, kuinka olet hoitanut talouttasi tähän saakka ja miten suhteutat lainan pidemmän aikavälin talousnäkymiisi.

Oletko kenties ottanut lainaa aiemmin ja oletko saanut laskusi maksettua ajallaan? Yksi peruskriteeri lainansaannille on, ettei hakijalla tulisi olla rekisteröityä maksuhäiriömerkintää. Taloudellinen tilanne vaikuttaa myös yleisesti lainanmyönnön ehtoihin. Alussa olisikin hyvä pohtia onko jotain, millä voisit parantaa omaa taloudellista asemaasi lähitulevaisuudessa tai voisitko esimerkiksi hakea lainaa kumppanisi kanssa, jolloin tulotilannettanne tarkastellaan yhteisesti.

Lainasumma ja sen tarpeellisuus

Tässä kohtaa on todella tärkeä vielä kerran pysähtyä miettimään, miten tärkeä lainakohde on suhteessa sen vaatimiin taloudellisiin uhrauksiin. Onko kohde todella jotain, jota ei voi ohittaa? Jos näin on, voit vielä yrittää miettiä olisiko edes osa summasta mahdollisuus rahoittaa lähipiiriin tukeutuen tai muulla tavalla, jolla minimoit lainan aiheuttamat lisäkulut.

Pankkien myöntämät lainat eivät ole ilmaisia, joten pienikin lainasumman muutos voi laskea kokonaiskustannuksia. Tärkein menetelmä lainakulujen minimoimiseen on vertailla eri lainanmyöntäjien tarjouksia. Näin varmistat, että jokainen turha euro on nipistetty pois kokonaiskustannuksista.

Hakemus useammalle lainanmyöntäjälle -kilpailutus

Vaikka ystäväsi olisi kehunut jonkun pankin edullisuutta, on hyvä muistaa, että hänen lainansa on tehty hänen henkilökohtaisten tietojensa pohjalta ja mahdollisesti täysin eri korkoehtojen vallitessa. Älä siis luota sokeasti neuvoihin vaan ota itse selvää.

Hinnan lisäksi on tärkeä, että tiedät tahon, jonka kanssa olet aikeissa ryhtyä lainasopimukseen. Yksi hyvä tapa päästä jyvälle eri lainantarjoajista, on lukea muiden lainanottajien arvioita ja kokemuksia. Tätä voi tehdä ennakoivasti tai kun olet jo hakenut tarjoukset pankeilta. Joka tapauksessa, on aina hyvä varmistaa lainantarjoajan luotettavuus ennen sopimuksen allekirjoittamista.

Modernit kilpailutussivut on luotettava väylä toteuttaa vertailu. He ovat tehneet taustatyön puolestasi ja varmistaneet, että lainanottaja voi turvallisin mielin tehdä hakemuksensa eri pankeille. Osalla sivustoista on myös korkotakuu, jolla lainanvälittäjä vakuuttaa etsivänsä markkinoiden edullisimman lainan. BonusPandan sivuilta löytyvien vertailusivustojen kautta lainan hakeminen onkin vaivattomin sekä riskittömin tapa kilpailuttaa paras lainatarjous.

Hakemuksen jälkeen

Kun hakemuksesi on lähtenyt pankeille, odota rauhassa kaikki tarjoukset. Osa pankeista on nopeampia, osalla kestää hetki pidempään, nopeus ei kuitenkaan kerro mitään tarjouksen sisällöstä. Kaikki hakemukset on hyvä käydä tarkoin läpi, jokaista tekstinpätkää myöten.

Lainan vertailun tärkein osuus on tarkastella lainan kokonaiskuluja eli todellista vuosikorkoa. Laina voi sisältää lisäkuluja, joista on hyvä olla tietoinen. Kuukausittain maksettavan nimelliskoron lisäksi lainaan voi liittyä kuukausittain maksettava tilinhoitomaksu. Lisäksi lainaan mahdollisesti kuuluva avausmaksu sekä muut palkkiot maksetaan kuukausi- tai kertaerissä, lainanmyöntäjän mukaan.

Jos tarjouksessa on jotain epäselvää, älä epäröi lähestyä pankkia kysymyksillä. Asiakaspalvelu vastaa yleensä hyvin nopeasti, sillä lainaan erikoistuneet pankit ovat resursoineet palvelemaan lainanottajaa. Pääasia on, että mikään tarjouksissa ei jää epäselväksi, jotta voit tehdä realistista arviointia itsellesi parhaasta vaihtoehdosta.

Lisää luettavaa