Genressään parempaa keskitasoa – arviossa Stranger Vision

Julkaistu Infernossa 10/2022.

07.01.2023
STRANGER VISION
Wasteland
PRIDE & JOY

Italialainen Stranger Vision luovii miedosti progressiivisen power metalin vesillä. Yhtyeen toinen täyspitkä on T. S. Eliotin Wasteland-runoon perustuva konseptialbumi. Levy marssittaa framille Hansi Kürschin ja Tom S. Englundin tasoisia tähtivierailijoita, mikä onneksi tuo vahvistusta karhealle mutta kapealle laulamisosastolle, joka on hiukan muhjuisen yleissoinnin ohella levyn suurin heikkous.

Sävellyksetkään eivät riitä koukuttamaan, mutta edustavat silti kaikessa liki orjallisessa tyyliuskollisuudessaan neoklassisvaikutteisen proge-powerin parempaa keskitasoa. Biisien suurin puute on kertosäkeiden tarttumattomuus, kun taas polveilevahkot rakenteet, mahti, ponsi ja tarinankerronta ovat mainiolla ja soittohommat kiitettävällä tasolla.

Ei Stranger Visionin kovin suuria korjausliikkeitä tarvitsisi tehdä. Hiukan lisää virtaviivaisuutta sävellyksiin, erottelevammat soundit ja lyriikoita sen verran vähemmäksi, että solisti ehtii ääntää kaiken kunnolla, niin musiikin miellyttävyysaste nousisi kohisten.

Ketään tuskin yllättää, että levyn parhaat biisit ovat juuri ne Englundin ja Kürschin laulamat.

Lisää luettavaa