Keskinkertaisuudet on karsittu pois – arviossa The Blanko

Julkaistu Infernossa 6/2019.

The Blanko
Stimulation Paradise
Flying Colours

Helsinkiläis-hollolalaisen yhtyeen viimeisimmästä albumista on vierähtänyt jo kuusi vuotta. Odottaa kuitenkin kannatti, sillä uusi albumi on ehkä jopa yhtyeen paras. Keskinkertaisuudet on karsittu pois ja jäljelle on jäänyt kova, kerroksellinen ja vivahteikas ydin. 

”Ärsykeparatiisi” on albumille kuvaavin mahdollinen nimi, sillä se sisältää niin ajatonta avaruudellista kelluntaa kuin tanssittavaa ja rajun rytmikästäkin menoa. Yllätyksellisyyttä ylläpitää myös se, että kappaleet on nimetty ennalta-arvaamattomasti: esimerkiksi Addictionin nimi voisi olla lyriikoiden perusteella pikemminkin Devil in Disguise. Sama ominaisuus tosin vaikeuttaa aluksi kappaleiden erottamista toisistaan.

Edellä mainitun lisäksi erityisen hienosti toimivat kaunis ja tarttuva Raven Mind, Soul to Soul ja Electric Desire. Oikeastaan lähes jokaisesta albumin kappaleesta on helppo pitää, sillä ne on rakennettu niin kokonaisvaltaisiksi, että niiden vaikutusta on mahdoton ohittaa. 

Lyriikoihin kaipaisi vielä lisää persoonallisuutta, musiikillisesti huolta ei sen sijaan ole. Kappaleet on Into the Silencen (2013) tavoin taottu sellaiseen hittimuotoon, etteivät ne voi olla jäämättä mieleen.