Konservatiivista setämiesten harrastelua – arviossa Skagarack

Julkaistu Infernossa 8/2023.

29.10.2023
SKAGARACK
Heart and Soul
THUNDERSTRUCK

Skagerrak on Tanskan, Ruotsin ja Norjan yhdistävä merialue. Sen nimeä kantava tanskalainen hard rock -yhtye aloitti uransa jo 1980-luvun jälkipuoliskolla tehden kolme siihen aikaan ihan auttavasti menestynyttä albumia.

Pumppu löi rensselit santaan 1991, mutta palasi festivaalilavoille 2009 ja on pysynyt koossa siitä saakka. Neljäs albumi Heart and Soul ilmestyy lähes neljä vuosikymmentä yhtyeen syntymän jälkeen, mutta sitä ei musiikista uskoisi, ellei sitä ihan väärältä formaatilta kuuntelisi.

Biiseissä operoidaan edelleen tuiki tutun bluespohjaisen hard rockin ja juustohittivuosiaan varhaisemman Foreignerin rokkibiisien välimaastossa. Soundivalikoimaankaan ei ole ilmestynyt mitään moderneja kosketinhömpötyksiä, vaan sillä osastolla pelataan edelleen Hammondilla ja muilla vintage-soundeilla. Torben Schmidtin ennestäänkin karhea laulusoundi on toki ottanut vuosien varrella osumaa.

Hatunnosto Skagarackille, joka on tanskalaisen heavyn tienraivaajia ja kulmakiviä, mutta Heart and Soul on Whitesnake-, Purple- ja Queen-referensseineen niin konservatiivista ja setämiesten harrastelulta kuulostavaa potut ja muusi -hard rockia, että se tuntuu tänä päivänä jo taantumukselliselta.

Lisää luettavaa