Kuuman helvetillistä ja rajua – arviossa Cursed Excruciation

Julkaistu Infernossa 1/2023.

05.03.2023
CURSED EXCRUCIATION
Arcane Diabolism
IRON BONEHEAD

Brasilialaisen Trance of the Undead -taiteilijanimisen miekkosen Cursed Excruciation lyö nyrkkiraudan suoraan kurkkutorveen manaten aidon ja alkuperäisen black metal -kultin hengen 2020-luvulle. Levy on kuin aikamatka kolmenkymmenen vuoden taakse. Tämä on kunnollista black/death metalia eikä mitään turhaa hinkkaamista ja näpläystä.

Tiputetaan muutama nimi täkyksi: Beherit, Bestial Devastation – Morbid Visions -ajan Sepultura, Mystifier ja kreikkalaiset legendat. Puhutaan siis melko primitiivisestä ja hyvinkin yksinkertaisista palikoista rakennetusta musiikista, jota on muuten yllättävän hankalaa säveltää toimivaksi paketiksi. Siinäkin mielessä Arcane Diabolism on ällistyttävän kova debyytti.

Aika harva pystyy enää digiaikoina luomaan jotain näin karkeaa ja röyhkeää. Biiseistä nousee mieleen kuvia pimeistä ja haisevista luolista, saatanallisista riiteistä ja ihmisuhreista, kynttilöistä ja yöllisistä hautausmaista. Nykyisyyden tuulet eivät juuri näissä maisemissa puhaltele. Kuuman helvetillistä ja rajua musaa.

Trance of the Undeadillä on näköjään muutama muukin bändi, joihin pitää tämän perusteella tutustua. Toivottavasti ne ovat yhtä laadukasta pirunmöykkää.

Lisää luettavaa