Levy, jota kuunnellessa on hyvä pohtia ihmiskunnan tulevaisuutta – arviossa Bis·nte

Julkaistu Infernossa 2/2023.

09.04.2023
BIS·NTE
Broken
XTREEM

Espanjan pitkäikäisimpiin ja tunnetuimpiin doomailijoihin kuuluvan Golgothan perustajalla ja nykyään myös ainoalla alkuperäisjäsenellä Vicente Payálla tuntuu olevan kova tarve luoda. Alle kolmen vuoden ikäinen, samoilla apajilla pääbändinsä kanssa seilaava Bis·nte nimittäin julkaisee jo toisen täyspitkänsä, jota ennen ehti ilmestyä vielä split-ep.

Vaikka kyse on pohjimmiltaan yllätyksettömästä ja genreen helposti lupsahtavasta käyttö-doomista, kitaristi-basistilla on kuullun perusteella annettavaa. Tunnelmaltaan tummat ja lämpimäntuhdit biisit eivät ole kovin kaukana nykyisestä Candlemassista. Eroa tulee siitä, että ne kuulostavat viriilimmiltä kuin horisontissa siintäviä eläkepäiviä kohti matelevan pioneerin viime julkaisut.

Duona sessiomuusikoiden kera toimivan Bis·nten lauluista vastaa sopivan eleettömästi tulkitseva María J. Lladó, joka on myös nykyisen Golgothan solisti. Säästeliäästi värinä käytetyt koskettimet kellonkuminoineen istuvat kokonaisuuteen hyvin, mutta muutamassa kappaleessa kuullut örähtelyosuudet olisi aivan hyvin voinut jättää poiskin.

Brokenia kuunnellessa on hyvä pohtia ihmiskunnan tulevaisuutta. Tuomiopäivän kellon viisareitakin kun siirrettiin vastikään entistä lähemmäs keskiyötä.

Lisää luettavaa