Liukuhihnadöödsiä kaikessa pätevyydessäänkin – arviossa 9 Dead

Julkaistu Infernossa 11/2022.

13.02.2023
9 DEAD
9 Dead
COMATOSE

New Jerseyn kulmilta kohti kalmakansan suosiota pyristelevä 9 Dead on niitä death metal -bändejä, joiden pyrkimys äärimmäiseen brutaaliuteen lähinnä hymyilyttää ensikuulemalta. Homman nimi on moderni slam ja genren muotokieli hallussa. Tunnelma on pahaenteinen, ja ajoittain sitä tehostetaan elokuvallisilla puhesämpleillä.

Kitara- ja bassorytmityksissä on ketterää, välillä arvaamatontakin twängäilyä ja riffit ovat järjestään ruhjovaa sorttia. Rumpali John Kopfle hallitsee kaikki blästäämisen murteet suvereenisti, ja vihoviimeisenä rumiluksena mätäkokkareen päällä on Blake Kinnamon, josta irtoaa teollisuuskokoisen keskuspölynimurin kuuloista ördää ja korkeampaa sähinää niin ulos- kuin sisäänhengityksillä.

Vieraitakin kuullaan, kun Waking the Cadaverin örisijä Don Campan käy tarjoamassa 115-kappaleeseen hiukan toisensävyistä korinaa. Konventionaalisen musikaalisuutensa nelikko osoittaa albumin suvannossa, kauniin melodisessa Andromedassa. Muilta osin 9 Deadin puolituntinen debyytti on kaikessa pätevyydessäänkin niin moneen kertaan kuultua liukuhihnadöödsiä, etten hiffaa, miksi laatubändeistä tunnettu Comatose on rykmentin kiinnittänyt.

Lisää luettavaa