Loogista jatkoa edeltäville täyspitkille – arviossa Savage Grace

Julkaistu Infernossa 4/2023.

08.06.2023
SAVAGE GRACE
Sign of the Cross
MASSACRE

Kaksi albumia 1980-luvun puolivälin kantturoilla julkaissut Savage Grace jäi lähinnä kulttisuosiksi, vaikka musiikkinsa oli ihan veikeää, speed metalin kanssa sujuvasti sekoittuvaa kotimaansa Amerikan power metalia.

Osa huomiosta ja viehätyksestä tuli taatusti poliisihahmo Knutsonin tähdittämistä kansista, jotka ovat tästä ajasta tarkasteltuna misogyynisyydessään provokatiivisia, mutta muinoin enempi vähempi normi.

Yhtyeen ura tyssäsi 1990-luvun alussa vain jatkuakseen niin monen muun aikalaisensa lailla 30 vuotta myöhemmin. Tuttua on sekin, että jäljellä ei ole kuin yksi alkuperäisjäsen, kitaristi Chris Logue. Todennäköisesti juuri tästä johtuen Sign of the Cross on täysin loogista jatkoa edeltäville täyspitkille.

On sekä ilahduttavaa että yllättävää huomata, että alkupuolisko levystä on parasta mitä bändi on koskaan tehnyt. Vauhdikas avausraita Barbarians at the Gate ottaa luuloja pois, ja Stealin’ My Heart Away on häpeilemätön niin nimellään kuin kertsin tarttuvuudella.

Loppu onkin sitten selkeää sävellyksellistä taantumista, joka huipentuu Suomen helppoja naisia ylistävään bonuskappaleeseen Helsinki Nights. Tällainen retostelu näyttäytyy kuusikymmentä täyttäneen miehen kynästä pelkästään säälittävänä, oli tarina sitten totta tai pelkkä märkä päiväuni. Olisi edes hyvä biisi.

Lisää luettavaa