Nautinnollista kuultavaa – arviossa Arrayan Path

Julkaistu Infernossa 11/2022.

17.02.2023
ARRAYAN PATH
Thus Always to Tyrants
PITCH BLACK

Yhdysvalloissa 1997 perustetun Arrayan Pathin henkinen ja nyttemmin myös fyysinen koti on Kypros. Viisimiehinen bändi esittää eeppistä ja melodista perinnehevimetallia, jonka lyriikka perustuu lukuisien sotien tantereina toimineen kotisaaren värikkääseen historiaan. Thus Always To Tyrants on Arrayan Pathille jo yhdeksäs pitkäsoitto, mutta ensimmäinen aito konseptialbumi, ja sen aiheena on antiikinaikaisen Salamisin kaupunkivaltion helleenimielisen kuninkaan Evagoraksen (410–374 eaa.) elämä ja teot.

Musiikin esi-isät ovat tietenkin Manowarin, Warlordin ja Virgin Steelen kaltaisia amerikkalaisia eeppishevistelijöitä, mutta omaperäisen – ja samalla nautinnollista kuultavaa – Arrayan Pathista tekee sen pettämätön tyylitaju. Kypriootit tukevat mahtipontisia historiateemojaan perinnehevillä, johon sekoittuu ainakin näin kaukaa Pohjolasta tarkastellen tarpeeksi Välimeren ja Lähi-idän alueiden sävelkieltä.

Lisäksi kun menneen maailman tunnelmaa on biiseissä muuallakin kuin sanoituksissa, laulaja Nicholas Leptosin taidot riittävät vaivatta köörein ja selloin koristeltujen, tarttuvan melodisten biisien tarpeisiin ja laulusoundi miellyttää, tämä eeppinen souvlaki maistuu!

Lisää luettavaa