Omaperäisyysaste lähentelee nollaa, mutta ui liiveihin silti – arviossa Mind Key

Julkaistu Infernossa 8/2019.

Mind Key
MKIII – Aliens in Wonderland
Frontiers

Aijai, nyt kaadellaan hunajata korviin. Italialaiset ovat ennenkin osoittaneet hallitsevansa samettisten melodioiden ja pehmeästi vasaroivan musiikin taidon. Vuosikymmenen levytystauon jälkeen kulmille palaileva Mind Key tarjoaa kolmannella pitkäsoitollaan juuri näitä.

Määritelmäksi tarjotaan progressiivista metallia, mutta progressiivisuus on totta puhuen häviävän vähäistä. Oikeaa sellaista mukana ei ole lainkaan, mutta Dream Theateriltä tuttuja kuvioita kuullaan siellä täällä. Pääosin vasara iskee ihan vain melodisen heavyn keinoin, eikä hard rockin sulatejuustoakaan katsota kieroon.

Omaperäisyysaste lähentelee nollaa, mutta kaikin puolin hienosti viimeistelty kiekko ui liiveihin silti. Melodiat ja kitarasoolotkaan eivät raota uusia luukkuja, mutta niin vain homma toimii, kun se pannaan väkevästi toimimaan.

Bändin ilmavissa ja kasaritunnelmia modernin sapluunan kautta ajavissa kappaleissa on lämminhenkistä nostattavuutta ja hyväntuulisuutta. Soundit, laulajan voimakas ääni ja vaivattomasti osasta toiseen siirtyvät sovitukset ovat kaikki viimeisen päälle paikoillaan.

Kääntöpuolikin löytyy – vinyylimitassa ajateltuna lähes kirjaimellisesti –, sillä tunnin mittaisen pläjäyksen jälkimmäisellä puoliskolla tietty ilmaisun kapeus alkaa hieman häiritä. Oikeasti vinyylimittaisena ja keskinkertaisempien ideoiden toistosta karsittuna MKIII – Aliens in Wonderland olisi erinomainen levytys.