Päällimmäisenä on ajatus, mihin tätä tarvitaan – arviossa Arch Enemyn coverlevy

Julkaistu Infernossa 1/2019.

Arch Enemy
Covered in Blood
Century Media

Pari vuotta sitten Will to Power -albuminsa julkaissut Arch Enemy on päättänyt julkaista uutta albumia kypsytellessään levyllisen melodisiksi death metal -kappaleiksi muovattuja covereita. Kyse ei ole aivan yhtä raadollisesta ryöpyttämisestä kuin yhtyeen omassa musiikissa: sanat ovat helpommin erotettavissa, ja kitaroissakin kuullaan kirkkaita sävyjä.

Albumi ei kuitenkaan tunnu antavan kovin suuria suosionosoituksia originaalikappaleille. Esimerkiksi Warsystemin ja Armed Revolutionin kaltaiset lyhyet pätkäisyt (kumpikin alun perin Skitlickersin raitoja) jättävät pyörittelemään silmiä ja levittelemään käsiä turhuudellaan. Kun muutaman kymmenen sekunnin liki instrumentaaliset pätkät on repäisty kontekstistaan keskelle tekopyhää coveralbumia, herää kyynisyys koko albumia kohtaan.

Päällimmäisenä onkin ajatus siitä, mihin tätä tarvitaan. On kuin albumi yrittäisi olla kuolometallin ensyklopedia, josta saa nopeasti tsekattua länsimaisen rockkaanonin yhteen genreen tasapäistettyinä versioina. Ja hakuteosten tapaan myös tästä albumista puuttuu syvyys.

Covered in Blood ei onnistu GBH-laina City Babyä lukuun ottamatta perustelemaan olemassaoloaan, vaan jää kyhäelmäksi, joka ei kykene ansaitsemaan kuulijan kunnioitusta.