Paukuttelee varman päälle – arviossa Niht

Julkaistu Infernossa 4/2021.

Niht
Arcanum
VÁN

Black metalinsa kanssa sekä skandinaaviselta että suomalaiselta kuulostava Niht vetää toisella albumillaan homman varman päälle paukutellessaan ilmoille musiikkia, jota ei todellakaan voi syyttää liiasta omaleimaisuudesta.

Ensimmäiset kuuntelukerrat Arcanumin parissa menevät tuttuja vaikutteita rekisteröidessä. Erityisesti huomattavat yhtäläisyydet Satanic Warmasteriin hämmentävät, ja kun katsoo levyn otsikkoa, promokuvassa vilahtava Arckanum-paitakaan tuskin on täyttä sattumaa – moisia vaikutteita on kuultavissa erityisesti Lüge-kappaleessa.

Niht ei ole genrensä heikoimpia ”kopiobändejä”, vaan homma hoidetaan hyvin ja lopulta myös ihan hyvällä maulla, mikä on vastaavien yhtyeiden parissa harvinaista. Paketti on kunnossa myös soittotaidollisesti ja erityisesti tuotannollisesti, levyllä kun kuullaan esimerkiksi musiikkityylin parissa valitettavan harvinaista hyvää bassosoundia.

Arcanumin ”easy listening black metal” viihdyttää muutamien kuuntelukertojen ajan, mutta on mahdoton kuvitella, että kukaan genrestä vähänkään tietävä saisi levystä mitään irti kymmenen vuoden kuluttua.