Rujoa ja toimivaa, vaikka omaperäisyysaste onkin mitätön – arviossa Vomitheist

Julkaistu Infernossa 5/2023.

19.07.2023
VOMITHEIST
Nekrofvneral
TRANSCENDING OBSCURITY

Vanha suola janottaa Sveitsissäkin. 1990-luvun alun ruotsalainen death metal on jättänyt kentälle niin suuren vaikutuksen, että vaikka sen luulee käsittävänsä, ei välttämättä täysin käsitä.

Vomitheist on jälleen yksi HM-2-säröllä asiaansa värittävä yhtye, joka ei edes yritä tehdä mitään erityisen omaleimaista. Lähtökohtaisesti resepti tympii, mutta Nekrofvneralin potikat on jyrsitty poikkeuksellisen tuskalliseen kulmaan.

Toisin sanoen: tämähän toimii!

Mukana on myös hieman vanhan liejuisemman jenkkikuolon henkeä Autopsyn ja jopa Incantationin malliin. Ote on rujo ja todella raskas. Ulkoisissa puitteissa ei ole minkäänlaisia puutteita. Biisimateriaalin omaperäisyysaste huitelee nollan ja mitättömän välillä, mutta riffeissä on ideaa ja asia esitetään antaumuksellisella kiihkolla. Melodioitakin löytyy, mutta ne ovat ilottomia ja tarkkaan annosteltuja.

Laahustamisen pariin päästään vasta 12-minuuttia kellottavan päätösraidan toisella puoliskolla. Siinä vaiheessa onkin hyvä laittaa peli poikki ja ottaa alusta. Asiallista materiaalia riittää kuitenkin noin 40 minuutin mitalle.

Lisää luettavaa