Saa vanhatkin sävellykset kuulostamaan varsin raikkailta – arviossa Neptunian Maximalismin livelevy

Julkaistu Infernossa 1/2023.

03.03.2023
NEPTUNIAN MAXIMALISM
Finis Gloriae Mundi
I, VOIDHANGER / UTECH

Vuonna 2018 perustettu belgialaiskollektiivi Neptunian Maximalism soittaa progressiivisella rockilla ja kosmisella free jazzilla kuorrutettua drone metalia. Yhtäältä musiikki luo tunteen spirituaalisesta eksistenssistä, toisaalta se vetoaa myös kuuntelijan primitiivisimpiin vaistoihin.

Kaksi vuotta sitten ilmestynyt triplalevy Éons oli massiivinen konseptialbumi, jonka teemana oli maailman siirtyminen niin sanottuun proboseeniin aikaan, jolloin elefantit ovat syrjäyttäneet ihmisen luomakunnan korkeimpana olentona. Viime vuonna taas julkaistiin psykedeelinen ja raskas Solar Drone Ceremony, joka sisälsi yhden yli 50-minuuttisen kappaleen.

Finis Gloriae Mundi on livelevy, jonka punainen lanka on kiedottu kuolemaa koskevien teemojen ympärille. Settilista koostuu Éonsin ja debyyttilevy The Conference of the Starsin materiaalista sekä muutamasta tuoreesta esityksestä.

Koska yhtye on ytimeltään hyvin improvisatorinen, sillä on tapana dekonstruktoida ja rekonstruktoida sävellyksiään livetilanteissa. Siksipä vanhatkin sävellykset kuulostavat nyt varsin raikkailta.

Lisää luettavaa