Toimiva yhdistelmä metallin eri tyylisuuntia – arviossa Trauma

Julkaistu Infernossa 3/2019.

Trauma
As the World Dies
Pure Steel

Haudasta ongitut keskinkertaisuudet eivät useimmiten kuulosta kovin relevanteilta myöhempinäkään päivinään. Jenkkimallista powerin ja perinteisemmän heavyn sekoitusta mättävä Trauma tekee asiassa sikäli kivan poikkeuksen, että bändi ei kuulosta myöskään väsyneeltä.

As the World Dies on yllättävän modernilta ja jykevältä kuulostava kiekko. Soundissa on iskua, ja riffejä kaavitaan myös perinnelaarien ulkopuolelta. Melodinen ja miedosti progressiivinen metalli nojaa pitkälti laulaja Donny Hillierin kimakkaan ulosantiin, joka tuo kovasti mieleen Agent Steelissä kiekuneen Bruce Hallin suoritukset.

Greg Christian lienee useimmille tuttu Testamentin pitkäaikaisena basistina, mutta mielenkiintoisin yksityiskohta kertoo samalla jotain Trauman ikävuosista. On nimittäin niin, että eräs sittemmin edesmennyt basistisuuruus napattiin Traumasta erään sittemmin maailman suurimmaksi metalliyhtyeeksi nousseen bändin riveihin. Siinäpä mielenkiintoinen tarina yhtyeestä kynäiltyyn kirjaan, jota ei kuitenkaan taida olla koskaan tulossa.

Trauma on toimiva yhdistelmä metallin eri tyylisuuntia, ja vaikkapa From Here to Hell on suorastaan erinomaisen tarttuva rykäisy. Tunne- ja ikivihreätasolla kappalemateriaali ei kuitenkaan pääse kolmosta pidemmälle.