Vaikea tästä on lausua kovin syvällisiä sanoja – arviossa Napalm Tedin kokoelma

Julkaistu Infernossa 5/2019.

Napalm Ted
Complete Success (2015–2017)
Narcoleptica/Mögähead

Death metalilla ja punkilla grindaustaan sävyttävä Napalm Ted paketoi yksiin kansiin viime vuonna ilmestynyttä debyyttipitkäänsä edeltävät pienjulkaisut. Kokoelma sisältää nimensä mukaisesti kaiken vuosien 2015 ja 2017 välillä ilmestyneen materiaalin.

Kaikkiaan 42 kappaleen ja 74 minuutin rynnistys käsittää neljä ep:tä, yhden splitin ja muutamia arkistoista kaiveltuja bonusraitoja. Annos on tukehduttava, sillä materiaali ei ole julkaisujen välillä kummoisesti muuttunut. Orgaaniselta soundaava tuotanto on selkeää ja melko kotikutoista, eikä soittoakaan ole tiristetty aivan äärimmilleen.

Vaikea tästä on lausua kovin syvällisiä sanoja. Bändin perinteisiin luottava möykkä on irtonaista, eikä näitä biisejä ole taatusti märehditty kovin pitkään. Silmässä on pilkettä, ja hommaa tehdään selkeästi hauskanpito mielessä. Laulu taipuu huudosta ärinän kautta örinään, ja kalvoja taotaan tosissaan muttei kuitenkaan naama irveessä.

Complete Success on viihdyttävä kokoelma, eikä se sisällä varsinaisesti mitään huonoa. Toisaalta en löydä myöskään mitään bändin isommasta massasta erottavaa, eikä riffipuolestakaan vaikuttaisi jäävän elämään mitään. Paketti voisi hyötyä hivenen tiukemmasta soundista ja kireämmästä soitosta, eikä aivan jokaista ideaa olisi kenties kannattanut pistää talteen.

Moitteistani huolimatta kyseessä on asiallinen kokoelma ja oiva tapa saada haltuunsa yhtyeen koko varhaistuotanto. Mukaan on isketty tarpeelliset infot ja yllättävää kyllä myös kaikki sanoitukset.