Veretseisauttava ensilevytys – arviossa Hammerfilosofi

Julkaistu Infernossa 8/2023.

27.10.2023
HAMMERFILOSOFI
The Desolate One
ATMF

Norjalainen Hammerfilosofi osuu debyytillään mielenkiintoisesti johonkin perinteisemmän ja kokeellisemman black metalin välimaastoon.

Soundipoliittisesti yhtye luottaa totuttuun estetiikkaan eikä harrasta esimerkiksi koskettimia saati turhia melodioita. Samaan aikaan sen sävellykset ovat hypnoottisen abstrakteja ja progressiivisia kokonaisuuksia, jotka eivät tunnu mahtuvan kovin ahtaisiin kategorioihin. Vaikka äänimaisema on kosketinvapaa, sitä kuorrutetaan erilaisilla sampleilla ja efekteillä, jotka tuovat levylle industrial-henkistä tunnelmaa.

Norjalaisen black metal -skenen piiristä ei ole tullut pitkään aikaan juuri mitään uutta ja jännittävää. Nyt tulee. Hammerfilosofi onnistuu syömään kakun ja säästämään sen pitämällä kiinni vanhoista arvoista ja tarjoamalla samalla jotain uutta ja virkistävää. Esimerkiksi Funeral Mistin ja Deathspell Omegan ystäville tätä kehtaa suositella melko varauksetta.

The Desolate One on brutaali ja hypnoottinen, veretseisauttava albumi mystiseltä duolta, joka tullee jatkossakin tekemään hienoja töitä herransa hyväksi. Erinomainen ensilevytys.

Lisää luettavaa