”Vuoden parasta death metalia?” – arviossa Mörbid Vomit

Levyarvio julkaistu Infernossa 9/2015.

17.11.2015

Mörbid Vomit
Doctrine of Violence

Ranka
4_5_kirvesta

Ajattelin jo vuonna 2012 julkaistun ensidemon jälkeen, että tämähän olisi täysin pitkäsoittovalmista tavaraa. Viime vuonna julkaistu I Breathe Hell -ep vain vahvisti vaikutelmaa. Nyt se pitkäsoitto sitten tulee, ja taas on menty eteenpäin. Mitä siellä Lahdessa oikein nautitaan?

Doctrine of Violencen teemana on väkivalta, ja sitä on tarjolla paitsi sanoitusten myös musiikin muodossa. Hyökkäys noudattelee vanhan liiton death metalin käskyjä, ja soundista kuuluu sekä ruotsalaisen että jossain määrin myös jenkkimallisen kuolon vaikutus. Esimerkiksi Bloodbath nousee mieleen melko vaivattomasti, mutta ei toki kopiointiin asti.

Mörbid Vomitin mätössä ei ole varsinaisesti mitään uutta. Palaset laitetaan kuitenkin niin tarkasti paikalleen, että jälki on tuhoisaa. Mättö on pääosin keskitempoista, mutta mukana on myös hitaampaa murjomista ja toisaalta blastiin asti rynnivää kaahausta.

Soundi on lämpimän musertava. Vihaiset örinät irtoavat tanakan mehukkaasti, ja myös soitossa on tolkuttoman vetävästi vääntävää groovea. Mistä jää sitten kiikastamaan? No eipä juuri mistään, sillä erinomaisen toteutuksen ohella se tärkein eli itse biisit ovat tarttuvan napakasti kohdillaan.

Maltillisen synkeästi melodioilla sävytetyt kappaleet ovat juuri sopivan vaihtelevia, ja esimerkiksi Engulfed by the Plague ja Beaten from Belief ovat omalla sarallaan käytännössä täydellisiä esityksiä. Eivät liian suoraviivaisia, vaan sopivasti sävytettyjä ja monitahoisia olematta kuitenkaan teknisiä tai moderneja. Likaisesta ja raskaalla kädellä soitetusta vyörytyksestä ei tingitä.

Mörbid Vomit nousee näillä näytöillä kertaheitolla oman alansa kärkinimien joukkoon. Vuoden parasta death metalia?

Lisää luettavaa