”Yksi tämän vuoden parhaista dm-kiekoista” – arviossa Worthless

Levyarvio julkaistu Infernossa 10/2015.

Worthless
Grim Catharsis

Ranka
4_5_kirvesta

Suomalainen death metal on voinut viime vuosina niin paksusti, että yllättyminen alkaa olla todella vaikeaa.

Worthless kuitenkin onnistuu tehtävässä. Yhtyeen viime vuonna omakustanteena julkaisema Beaten by Life avasi pelin vähintäänkin vakuuttavasti, mutta nyt Tampereelta tullaan jo todella kovaa.

Ei tosin niinkään nopeutta ajatellen, sillä blastiä tai aivan nopeinta kohkaamista Worthless ei vieläkään harjoita. Enimmäkseen keskitempoisen määrätietoisesti juoksevat kappaleet on täytetty vanhalla kuololla, ripauksella Celtic Frostia ja Bathorya sekä Dis-alkuisten bändien hengessä hakkaavalla suoraviivaisella kompilla etenevää menoa.

Tunnelmapuoli hoituu maailmanloppua julistavan synkeillä melodiavärityksillä, joista voi kuulla skandinaavisen black metalin vaikutuksen. Maailmanloppu tulee, ihmiskunta on paskaa ja katse on totisesti totinen.

Tyhjäkäyntiä on siivutettu Beaten by Lifeen verrattuna pois, ja myös sävyjä on tullut lisää. Kuvioihin on napattu myös aiempaa enemmän tärppejä, ja esimerkiksi Mental Hammerin kertosäe irtoaa taatusti kaoottisemmaltakin yleisöltä.

Grim Catharsisin suurin viehätys piilee kuitenkin kappaleiden rakenteissa. Mättö kulkee osiosta toiseen niin vaivattomasti, että veisut kuulostavat yksinkertaisemmilta kuin ne oikeasti ovat. Sävykirjo on selvästi keskivertoista kuoloa laajempi, vaikka tätä ei parin ensimmäisen pyörityksen jälkeen vielä välttämättä hahmotakaan.

Worthless on luonut virtaviivaisen ja monipuolisen kokonaisuuden armottoman lohdutonta death metalia, josta on hiottu töksähtelevät mutkat totaalisesti pois. Suorilta särmiä kuitenkin löytyy, ja moninaisista vaikutteista on uutettu tutulta mutta myös sopivan persoonalliselta kuulostava pläjäys.

Mörbid Vomitin uutukaisen ohella yksi tämän vuoden parhaista dm-kiekoista.