Yllättävän hyvä splitti – arviossa Fluisteraars/Turia

Julkaistu Infernossa 2/2019.

Fluisteraars/Turia
De Oord
Eisenwald

Kahden hollantilaisyhtyeen splitti lähestyy black metalia erikoisella tavalla. Musiikin teemaksi on valikoitunut yhtyeiden kotiseudun Gelderlandin sisällä virtaavat kaksi jokea, Waal ja Rhine, jotka yhdistyvät risteyskohdassa, jota kutsutaan paikallisella kielellä De Oordiksi. 

Kahdesta pitkästä kappaleesta koostuva levy alkaa Fluisteraarsin Oeverloosilla, joka on varsin hyvä. Tunnelmallista ja maalailevaa biisiä tukee mielenkiintoisella tavalla ilmava ja jopa raikas fiilis, joka viittaa Agallochin kovimpien tekeleiden suuntaan. Kiireetön kappale ei jumita missään vaiheessa, vaan vajaa vartti lipuu Fluisteraarsin matkassa kuin siivillä. 

Niin ikään tunnelmallista mustaa metallia soittava Turia lisää hieman kierroksia ja painuu veden pinnalta lähes pohjaan asti. Aan den Golven der Aarde Geofferd on kappaleena huomattavasti Fluisteraarsin vetoa rajumpi, mutta mitään varsinaista törkyä on turha odottaa. Turiankin meininki pysyttelee suhteellisen ”seesteisenä”, hieman Drudkhin suuntaan viittaavana puolinopeana lönkyttelynä. 

De Oord on yllättävän hyvä splitti, jonka suunnitelmallisuus ja yhteistyöhenkisyys paistaa läpi, vaikka homma ei aukea täysin hollannin kieltä taitamattomille. Hyvä musiikki puhukoon puolestaan.