Haikea olo valtaa puseron – Black Royal Euroopassa, kiertuepäiväkirja osa 4

Tamperelainen Black Royal käväisi uuden Firebride-albuminsa tiimoilta Euroopan-kiertueella, joka alkoi Tampereelta 14.2. ja päättyi Varsovaan 24.2. Seuraavassa laulaja Riku raportoi kiertueen kahdelta viimeiseltä keikalta Puolasta.

26.02.2020

Sunnuntai 23.2. – Rudeboy Club, Bielsko-Biala (Puola)

Itävallan ja Puolan väliset tiet ovat joko keskeneräisiä, täynnä kiertoteitä ja ajo-ohjauksia tai muuten vaan huonokuntoisia ja mutkittelevia. Emme kuitenkaan ole kiireessä, joten pysähdyksiä otetaan usein kuskin jaksamisen parantamiseksi ja hippien kuivuneen kehon ravitsemiseksi. Perille päästään jotenkin helpon tuntuisesti, vaikka matkan pituus on kolmanneksi pisin.

Puolalaiset sielunveljemme jo olivatkin keikkapaikkaa kehuneet etukäteen ja mestahan on todella upea rokkiklubi muistuttaen meidän tamperelaisten omaa Klubia. Taaskin ääni, valo, catering ja henkilökunta ovat parasta antia.

Tänään on aloittavana aktina paikalliset satanistit Proch, ja samalla selviää, että me menemme linjacheckillä. Ovien avauduttua porukkaa alkaa pakata sisään kiitettävällä tahdilla ja tunnelma tiivistyy. Keikkaa edeltävä lyhyt tsekkaus on lupaava ja ehkä hieman väsyneestä olotilasta huolimatta odotukset ovat korkealla.

Taas kaatuu aitaa ja katkeilee puita meidän yrittäessä antaa black metal -yleisölle annoksen pirullista death ’n’ bluesia. Silti monitorointi ontuu ja vaihtelee korjauspyynnöistä huolimatta. Tämä ei kumminkaan vaikuta itse soittoon mitenkään. Väkeä on saapunut jo enemmän meidän aloittaessa ja palaute on positiivista. Väsytystaktiikalla pakotettu setti uppoaa maaliin ja olemme lopulta tyytyväisiä omaan panokseemme.

Keikan jälkimainingeissa tapaamaan saapuu vanhan liiton ukkoja selkään taputellen ja tuoppeja nostetaan. Karvanaamojen kanssa on mukava tavata, tosin kielimuuri on tässä metelissä suuri ja päädymmekin enimmäkseen paiskomaan kättä ja näyttämään peukkua ymmärryksen merkkinä. Loppuilta meneekin aamuun asti jälleen paikan omistajan tarjoamien väkijuomien parissa.

Soundcheck Voodoo Clubilla.

Maanantai 24.2. – Voodoo Club, Varsova (Puola)

Aika hiljainen ja raihnainen seurue parantelee oloaan matkalla pääkaupunkia kohti. Keikkapaikan luona selviää, ettei bussimme mahdu ajamalla lähellekään ovia ja roudaus pitää tehdä kaukaa kantaen. Sade ja kylmä tuuli eivät ainakaan tee kärsimyksestä yhtään mukavampaa. Mesta on hyväntuntuinen ja tilava ja puitteet ovat kunnossa. Takahuonekin on älyttömän kokoinen ja juuri tilattu pitsa saapuu täyttämään tyhjät vatsat.

Tänään taas ääntä tsekataan pidemmällä kaavalla ja kun talon sähköistä joku pikku vika antaa mojovia elektronisia iskuja kitaristin laulumikrofonista, riffimestarimme lainaa langatonta järjestelmää Ruotsin kollegalta. Näin ongelma poistuu ja tsekkaus onnistuu hyvin. Ainoa mikä huvittaa suuresti on rumpalin eteen nostettu pleksilasi, jotta äänentaso pysyisi aisoissa. Siellä se lisko terraariossaan nykii ja hikoilee, heh!

Eilinen ilmaisena tarjoiltu 70% paikallinen väkijuoma ja sen lantrinkina käytetty marjaisa 40% katkero veivät kaikilta voimat eikä väsy taitu ennen keikan aloitusta. Ukot saavat jostain kaivettua energiaa esiintymistä varten ja kiertueen viimeinen keikka vedetään suurella voimalla hien valuessa selkää pitkin suurina pisaroina. Setti onnistuu hienosti eikä mitään kommelluksia havaita. Yleisöäkin alkaa kerääntyä kivasti vaikka on maanantai.

Hieman haikea olo valtaa puseron, kun päätämme setin ja tuntuu, että lisääkin olisimme halunneet tehdä. Porukkaa lappaa sisään loppuillasta mukava määrä ja kaikki bändit kiittelevät esiintymisissään kilpaa kiertueella mukanaolijoita. Devilish Impressionin pääjehu soittaa keikan Black Royal paita päällä ja miehen ele herkistää nöyrät suomalaiset.

Lopulta kun Diabolical lopettaa, alkaa toistemme halailu ja kättely kaikkien kesken ja yhdessä keksittyjen sananparsien kaikuessa ympäriinsä. Viimeisetkin yhteystiedot vaihdetaan ja cd-, vinyyli- ja paitavaihtokauppa käy kuumana. Avokätisiä lahjoituksia otetaan vastaan posket punaisina ja vastaamme takaisin samalla mitalla. Viimeisen roudauksen jälkeen keräännymme perinteisesti vielä porukalla lavalle yhteiskuvaa varten. Sitä kuvaa onkin mukava katsella pidemmänkin ajan jälkeen.

Voodoo Clubin lavalla tositoimissa.

Koko kiertueelle pääseminen oli meille tietenkin iso mahdollisuus saada bändiä monien tietoisuuteen ja näin kävikin. Palaute oli todella hyvää niin yleisöltä kuin muilta bändeiltä ja henkilöstöltä. Uusia vierailutarjouksia saatiin lisää ja toivottavasti saamme ne toteutettua.

Vaikka emme ole kiertueita useasti tehneet, saimme organisaatiolta kehuja ammattimaisesta otteestamme ja meidän kanssa asioimisen helppoudesta. Alusta alkaen päätimmekin hoitaa oman ruutumme niin hyvin kuin sen voi vain tehdä eli olla pois muiden jaloista, auttaa ja tehdä mitä on pyydetty ja silti olla rentoja ja sosiaalisia.

Tähän kiertueeseen panostetun työn toivotaan poikivan meille lisää mahdollisuuksia ja tarjouksia. Kaikenkaikkiaan älyttömän hauska reissu, jonka hetket jäävät muistoihimme pysyvästi. ”Kurwa Satanic”!

Teksti: Riku, kuva: Black Royal

Lue kiertueraportin ensimmäinen osa täältä.
Lue kiertueraportin toinen osa täältä.
Lie kiertueraportin kolmas osa täältä.

Lisää luettavaa