Riffiä, tulta, menoa ja meininkiä vaikka muille jakaa – Tuska-perjantai paketissa

Behemoth, Tuska 2016.
Kuva: Mikko Pylkkö

Infernon tiimi oli aurinkoisessa Tuska-perjantaissa mukana varsin monilukuisena rässiliivit, kynät ja kamerat tanassa. Seuraavassa festarin ekan päivän tunnelmia. Spoiler: kivat kekkerit oli.

Päivän tuokiot: Somessa tapahtunutta

Jostain ihmeellisestä syystä perjantain avausslottiin tyrkätty Cattle Decapitation lanasi räjähtävän keikan – olkoonkin, että laulaja Travis Ryanin mukaan koko bändi oli liikkeellä ns. ”samoilla silmillä” eilisestä Hampurin keikasta lähtien. Ensimmäisen kerran Suomessa keikkaloinut brutaali poppoo veti varsin kunnioitettavan yleisön jo perjantaina päiväsaikaan.

Testament! #tuska2016

Kuva, jonka @inferno_magazine julkaisi

Testament oli monelle Infernonkin toimittajalle Se Bändi, jota tänään tultiin katsomaan. Instaan räpsäistyssä kuvassa meininki kertoo kaiken olennaisen siitä, kannattiko tulla. (Kannatti.)

Päälavan ja samalla koko päivän viimeinen esiintyjä Avantasia veti turvallisen hyvän keikan, mutta yleisöä oli soittoaikaan ja -paikkaan nähden hitusen hintsusti. Tuntui siltä, että Kallion baarit alkoivat kutsua festarikansaa jo näihin aikoihin.

Päivän jyrä: BEHEMOTH!

Behemoth tuli, näki ja murskasi. The Satanist -teemakeikka hämyisessä ja ääriään myöten täyteen pakatussa teltassa jätti jälkeensä suorastaan tyhjän olon.

Behemoth livenä on musertava hyökkäys kaikkia aisteja kohtaan. Eri elementtien listaus ei sinänsä tee sille oikeutta: visuaalisesti viimeisen päälle mietityt pyrot, sumut ja rekvisiitta; jäsenien asenne, karisma, meikit ja asut; hyytävän kylmä soundi, millintarkka soitto ja päälle vyöryvä äänivalli; nämä kaikki synnyttävät kokonaisuuden, joka on jotain paljon suurempaa kuin osiensa summa.

– Salla Harjula

Päivän meininki: Kova

Suvilahden Tuska pääsi yllättämään heti perjantaina. Viimeistään nyt voi unohtaa Kaisaniemen haikailut, kun Suvilahti tarjoaa parhaat puitteet koko Tuskan historiassa.

Jos alueelta löytyy joka lavalle yltävät anniskelualueet, skumppabaari, viskibaari, sauna ja vieläpä hyvää murkinaa ja juomaa laidasta laitaan, eivät Kaisaniemen aikaiset omien kiljujen lipittelyt hiekkapöllyn keskellä enää hirveämmin nostalgiaa kutkuttele. Suvilahden Tuskan alkuaikoina tuntui siltä, että Tuska yritti tarjota jokaiselle jotakin ja ei lopulta tarjonnut oikein mitään kenellekään, mutta nyt alue antaa paljon kaikille ja päälle vielä vähän kaikkea sellaista, mitä ei uskaltanut odottaakaan.

Niin, eikä pidä unohtaa myöskään sitä bändikattausta, jonka ympärille tämä kaikki rakentuu! Siitä voi sanoa samaa, kuin alueesta yleensäkin. Ainakin kaltaiselleni kaikkiruokaiselle metal headille tarjonta oli laidasta laitaan huikeaa, kun Swallow the Sun, Lordi, Kvelertak ja Behemoth ottivat vuorollaan luulot pois nihkeimmältäkin yleisöltä. Oli sitä kuuluisaa riffiä, oli tulta, oli menoa ja oli meininkiä vaikka muille festareille jakaa.

Tästä on hyvä lähteä Tuskan toiseen ja kolmanteen päivään, kun alue on otettu haltuun ja siitä osaa ottaa kaiken irti!

– Aki Nuopponen

”Hymyboy 2016 laita siihen.” #tuska2016 #slimfitcorpse #jessandtheancientones #70sporn

Kuva, jonka @inferno_magazine julkaisi