Aussisyöpätutkijat tykittävät AC/DC:tä suoraan syöpälääkkeisiin… ja parantavat niiden tehoa

03.04.2016

Australialaiset syöpätutkijat käyttävät isänmaallista rokkia kemoterapialääkkeiden luomisprosessissa. Eikä vain labran taustamusiikkina. AC/DC:n Thunderstruck on niin olennainen elementti lääkkeen rakentamisessa, että tutkimuksesta julkaistu raporttikin on nimetty biisin mukaan.

Raportin mukaan rock-musiikin aiheuttama värähtely auttaa luomaan tasaisen suojapinnan niiden mikrohiukkasten ylle, joita käytetään syöpälääkkeen toimituksessa elimistöön. Suojapinta on välttämätön, jotta lääke pääsee perille syöpäsoluun asti.

– Mikrohiukkaset ovat huokoisia, periaatteessa kuin sieniä. Me täytämme ne lääkkeellä, mutta tietenkin haluamme estää lääkkeen karkaamisen sieltä, ja tämän takia luomme suojapinnan, kertoi tutkimuksen johtava professori Nico Voelcker paikalliselle The Lead -sanomalehdelle.

– Yleensä suihkutamme plasmaa hiukkasten pinnalle. Ongelma siinä on, että tällä tavalla suojapinnan saa kunnolla vain toiselle puolelle hiukkasta, sille puolelle josta plasma tulee. Mutta hiukkasen toinen puoli ei peity.

– Sitten saimme ajatuksen käyttää kautinta ja soittaa sitä laitteistoon. Kajareista tuleva biisi värähtelisi ja saisi hiukkaset hypähtelemään ylös alas. Nämä kaoottiset taajuudet toimivat hyvin, ja hiukkaset saivat paljon tasaisemman suojapinnan.

South Australian yliopiston tutkijatiimi valitsi Thunderstruckin tarkoituksella, koska sen energinen tempo ja ihan jo biisin nimi vain tuntui täydelliseltä tehtävään. Professorin mukaan hevimetodia voi tulevaisuudessa ehkä soveltaa myös muiden lääkkeiden tekemisessä.

Toim. huom. Uutisen julkaisuajankohdasta huolimatta (aprillipäivästä ei ole liian kauan), itse raportti on ilmestynyt vertaisarvioidussa australialaisessa kemiantutkijoiden julkaisussa jo helmikuussa 2016.

Lisää luettavaa