Behemothin Nergal: 99 prosenttia tämän päivän metallialbumeista ”kuulostaa robottisilta”

"Jokainen vitun klikkaus, potku, virvelilyönti, levyn jokainen osa kuulostaa täysin samalta. Ei sellainen ole orgaanista", Nergal toteaa.

02.01.2023

Puolan black metal -suuruus Behemothin nokkamies Adam ”Nergal” Darski harmittelee tuoreessa Australian Heavyn haastattelussa, miten tämän päivän metallialbumeilta puuttuu orgaanisuus ja kaikki levyt tuotetaan ja hiotaan liian pitkälle.

”Kirjaimellisesti jokainen bändi tänä päivänä, oli kyse sitten heavy metalista, thrashista, deathista, mistä tahansa, sanoo aina, että ’Saimme tosi orgaanisen soundin’. Sitten menen ja kuuntelen sen levyn ja olen, että eihän tässä ole mitään orgaanista. 99 prosenttia levyistä kuulostaa robottisilta. Jokainen vitun klikkaus, potku, virvelilyönti, levyn jokainen osa kuulostaa täysin samalta. Ei sellainen ole orgaanista. Se on orgaanista, että musiikissa on vaihtelua, dynamiikkaa. Asiat nousevat ja laskevat”, Nergal puuskahtaa.

”Siksi meidän levymme miksasi Joe Barresi. Hänet tunnetaan työstään Nine Inch Nailsin, Queens of the Stone Agen, Monster Magnetin ja monen muun rockbändin kanssa. Siis isojen rockbändien. Ja hän miksaa vanhan koulukunnan tapaan. Kyllä, hän käyttää Pro-Toolsia, mutta kun hän on saanut yhden biisin valmiiksi, hän nollaa kaikki asetukset ja aloittaa alusta. Jos siis menet, että ’Hei, halusin hieman säätää edellistä biisiä’, vastaus on sori, se meni jo. Et voi loputtomasti palata takaisin korjailemaan juttuja, mikä on hienoa. Sillä tavalla asiat tehtiin ennen.”

”Tänä päivänä voit hioa jutut niin vitun täydellisiksi, ettet jaksa enää kuunnella sitä, koska täydellisyys tekee asioista tylsiä ja epätäydellisiä. Se ei ole kiinnostavaa. Livenä asiat eivät ole täydellisiä ja siksi se on kiinnostavaa. Miksi siis tehdä jotain, joka on kiillotettu niin täydellisesti? En ymmärrä sitä, varsinkaan äärimetallissa. Asioiden täytyy olla outoja ja vaarallisia. Missä on vaara? Halusin tuoda sen vaaran takaisin musiikkiimme [Opvs Contra Natvram -levyllä]. Se on aina ollut läsnä, mutta tällä levylle se on kenties kaikkein eniten esillä.”

Lisää luettavaa