Haastis: Pentagramilta suomalainen livelevy

15.03.2011
Tulevan Suomen-keikan voi kokea jälkeenpäin kotona – vinyyliltä.
Kuva: Tuomiolegendan huhtikuinen Suomen-keikka päätyy livevinyylille. Teksti: Matti Riekki Kuva: Jessica Huffer Amerikkalaisen doomin legendan, piakkoin uuden Last Rites -studioalbuminsa julkaisevan Pentagramin huhtikuinen Korjaamon-keikka tulee jäämään rockhistoriaan paitsi toivottavasti suurella itseisarvollaan myös levylle uurrettuna. Bändin ensimmäinen Suomen-veto tullaan julkaisemaan "tiukasti rajattuna" vinyylipainoksena, jonka konserttivieraat voivat tilata erikoisversiona myös ennakkoon. Syyllisiä moiseen kulttuuritekoon ovat yhteistyössä bändin maahamme tuova tuotantoyhtiö Blow Up That Gramophone sekä asiallisista vinyylijulkaisuistaan tunnettu levy-yhtiö Svart Records. – Idea laadukkaiden livelevyjen sarjasta on pyörinyt mielissä pitkään, kertoo Turussa toimivan Svartin puhemies Tomi Pulkki. – Tutustuimme Blow Up That Gramophone -henkilökuntaan Witchcraft-vokalisti Magnus Pelanderin taannoista minikiertuetta järjestellessä, ja ehdotimme, että voisimme äänittää jonkin heidän konserteistaan lähitulevaisuudessa. Pentagram oli luonteva valinta, koska olemme yhtyeen kanssa muutenkin yhteistyössä. Tosiaan, Svart on jo julkaissut hienona tuplavinyylinä Pentagramin albumin Be Forewarned (1994), ja lisää amerikanherkkua on luvassa myöhemmin tänä vuonna. Päätös livelevyn julkaisemisesta keikan laatua tietämättä on toki riskialtis. Mitä jos konsertti sattuukin olemaan jostain syystä paska? Pulkki pitää epäonnistumisella spekuloimista ajanhukkana. – Hallittu riskianalyyttinen tutkimus on osoittanut, että Pentagramin livekunto on nykyään mitä parhain, eikä vokalisti Bobby Lieblingin tekohammas- ja huumeongelmista ole enää tietoakaan, Pulkki perustelee ja lisää, että kyseisen projektin onnistuminen näyttää, tullaanko vastaavia levyjä julkaisemaan myös jatkossa. – Suunnitelmia kyllä on, mutta niistä on vielä liian aikaista puhua. Lähinnä vinyylijulkaisuihin keskittynyt Svart kuuluu tällä hetkellä Suomen levy-yhtiöarmeijan kuumiin nimiin. Lafkan murtautuminen markkinoille limittyi loistavasti yhteen kasvavan LP-innostuksen kanssa, ja tähän asti sen piipusta on singonnut milteipä yksinomaan laatua – sekä musiikin että kääreiden puolesta. Mutta kuinka muiden muassa Reverend Bizarren, Sarcofagusin, Xysman ja The Gatheringin tuotantoa uusiksi julkaisseen yhtiön katalogi muotoutuu? Tomi Pulkin mukaan ”mielivaltaisen ja esoteerisen seulan läpi”. – Sinne päätyvät sellaiset nimekkeet, joista ei ole aiemmin julkaistu vinyyliä tai joiden aiempi vinyyliversio on luokattoman huono tai hyvin harvinainen. – Tämän lisäksi julkaisemme satunnaisesti sekä aikanaan julkaisematta jäänyttä materiaalia – työn alla on esimerkiksi Mana Manan esimuoto Silmienvaihtajat – sekä vielä satunnaisemmin kokonaan uutta musiikkia, kuten Hexvesseliä ja Magnus Pelanderia. Pentagram esiintyy 24.4. Korjaamolla Helsingissä. Mukana ovat amerikkalaiset Blood Farmers ja Black Pyramid. Last Rites -albumi arvioidaan 25.3. ilmestyvässä Infernossa. www.blowup.fi www.svartrecords.com

Tuomiolegendan huhtikuinen Suomen-keikka päätyy livevinyylille.

Teksti: Matti Riekki Kuva: Jessica Huffer

Amerikkalaisen doomin legendan, piakkoin uuden Last Rites -studioalbuminsa julkaisevan Pentagramin huhtikuinen Korjaamon-keikka tulee jäämään rockhistoriaan paitsi toivottavasti suurella itseisarvollaan myös levylle uurrettuna.

Bändin ensimmäinen Suomen-veto tullaan julkaisemaan ”tiukasti rajattuna” vinyylipainoksena, jonka konserttivieraat voivat tilata erikoisversiona myös ennakkoon.

Syyllisiä moiseen kulttuuritekoon ovat yhteistyössä bändin maahamme tuova tuotantoyhtiö Blow Up That Gramophone sekä asiallisista vinyylijulkaisuistaan tunnettu levy-yhtiö Svart Records.

– Idea laadukkaiden livelevyjen sarjasta on pyörinyt mielissä pitkään, kertoo Turussa toimivan Svartin puhemies Tomi Pulkki.

– Tutustuimme Blow Up That Gramophone -henkilökuntaan Witchcraft-vokalisti Magnus Pelanderin taannoista minikiertuetta järjestellessä, ja ehdotimme, että voisimme äänittää jonkin heidän konserteistaan lähitulevaisuudessa. Pentagram oli luonteva valinta, koska olemme yhtyeen kanssa muutenkin yhteistyössä.

Tosiaan, Svart on jo julkaissut hienona tuplavinyylinä Pentagramin albumin Be Forewarned (1994), ja lisää amerikanherkkua on luvassa myöhemmin tänä vuonna.

Päätös livelevyn julkaisemisesta keikan laatua tietämättä on toki riskialtis. Mitä jos konsertti sattuukin olemaan jostain syystä paska? Pulkki pitää epäonnistumisella spekuloimista ajanhukkana.

– Hallittu riskianalyyttinen tutkimus on osoittanut, että Pentagramin livekunto on nykyään mitä parhain, eikä vokalisti Bobby Lieblingin tekohammas- ja huumeongelmista ole enää tietoakaan, Pulkki perustelee ja lisää, että kyseisen projektin onnistuminen näyttää, tullaanko vastaavia levyjä julkaisemaan myös jatkossa.

– Suunnitelmia kyllä on, mutta niistä on vielä liian aikaista puhua.

Lähinnä vinyylijulkaisuihin keskittynyt Svart kuuluu tällä hetkellä Suomen levy-yhtiöarmeijan kuumiin nimiin. Lafkan murtautuminen markkinoille limittyi loistavasti yhteen kasvavan LP-innostuksen kanssa, ja tähän asti sen piipusta on singonnut milteipä yksinomaan laatua – sekä musiikin että kääreiden puolesta.

Mutta kuinka muiden muassa Reverend Bizarren, Sarcofagusin, Xysman ja The Gatheringin tuotantoa uusiksi julkaisseen yhtiön katalogi muotoutuu? Tomi Pulkin mukaan ”mielivaltaisen ja esoteerisen seulan läpi”.

– Sinne päätyvät sellaiset nimekkeet, joista ei ole aiemmin julkaistu vinyyliä tai joiden aiempi vinyyliversio on luokattoman huono tai hyvin harvinainen.

– Tämän lisäksi julkaisemme satunnaisesti sekä aikanaan julkaisematta jäänyttä materiaalia – työn alla on esimerkiksi Mana Manan esimuoto Silmienvaihtajat – sekä vielä satunnaisemmin kokonaan uutta musiikkia, kuten Hexvesseliä ja Magnus Pelanderia.

Pentagram esiintyy 24.4. Korjaamolla Helsingissä. Mukana ovat amerikkalaiset Blood Farmers ja Black Pyramid. Last Rites -albumi arvioidaan 25.3. ilmestyvässä Infernossa.

www.blowup.fi
www.svartrecords.com

Lisää luettavaa