Ihmiset eivät enää ymmärrä, mitä sananvapaus tarkoittaa, toteaa Twisted Sisterin Dee Snider – ”Se on oikeus, mutta myös etuoikeus”

Snider myös kutsuu Elon Muskia "nerokkaaksi idiootiksi".

06.12.2023

Kun vuonna 1985 perustettu Parents Music Resource Center (PMRC) -järjestö halusi sensuroida populaarimusiikkia, eritoten rock- ja hevimusiikkia, astelivat Frank Zappa, John Denver ja Twisted Sister -solisti Dee Snider Yhdysvaltain senaatin eteen keskustelemaan aiheesta ja puolustamaan sanan- ja taiteen vapautta. Nyt Snider on tehnyt aiheesta sarjakuvakirjan yhdessä käsikirjoittaja Frank Marraffinon (Marvel Zombies) ja taiteilija Steve Kurthin (Avengers, X-Force) kanssa.

Snider kävi promoamassa Dee Snider: He’s Not Gonna Take It -sarjakuvaansa ja puhumassa yleisesti sananvapaudesta Appetite For Distortion -podcastissa. Sniderin mielestä ihmisillä – kuten ”absoluuttisen vapaan sanan” puolestapuhujaksi julistautuneella Elon Muskilla, jota Snider kutsuu ”nerokkaaksi idiootiksi” – on tänä päivänä väärä käsitys siitä, mitä sananvapaus todella tarkoittaa ja merkitsee.

”Se on oikeus, mutta myös etuoikeus. Monissa maissa ei ole sananvapautta ja ihmisiä teloitetaan, koska he puhuvat asioista. Sananvapauden mukana tulee vastuu. Yksinkertaisin esimerkki siitä on netissä tapahtuva kiusaaminen. Jos sanot, että Nancy harrasti seksiä koko jalkapallojoukkueen kanssa vaikka ei oikeasti niin tehnyt ja sinä tiedät sen, sinä valehtelet satuttaaksesi häntä henkisesti ja mahdollisesti myös fyysisesti, sillä monet nettikiusaamisen uhrit päätyvät itsemurhaan. Se ei ole sananvapautta eikä perustuslaki anna siihen oikeutta”, Snider toteaa.

”Perustajaisämme eivät tarkoittaneet, että voimme rynnätä täpötäyteen leffateatteriin ja huutaa ’tulipalo’, vaikka mitään paloa ei ole. Se ei ole sananvapautta. Ihmisten pitää ymmärtää, mitä se vastuu on ja mitä se tarkoittaa, että meille on tässä maassa suotu tämä lahja. Valehtelu ei ole hyväksyttävää.”

Lisää luettavaa