Jason Newsted muistaa yhä koskettavan ensitapaamisen Cliff Burtonin äidin kanssa – ”Hän tarttui minua kädestä…”

Jan Burton toivotti Newstedin lämpimästi tervetulleeksi Metallica-perheeseen.

Kuva: EPA / JACEK TURCZYK / AOP

Hevijätti Metallica täytti tänä vuonna 40 vuotta ja merkkipaalun kunniaksi Metal Hammer julkaisi aiheen ympärille rakennetun teemanumeron. Numeroa varten haastateltiin myös Metallicassa bassoa vuosina 1986-2001 soittanutta Jason Newstediä, joka otettiin bändiin Cliff Burtonin menehdyttyä liikenneonnettomuudessa 27. syyskuuta 1986.

Newsted muistelee Metal Hammerin haastattelussa muun muassa San Franciscossa pidettyä koesoittotilaisuutta. Tuolloin 23-vuotias Newsted oli yksi viimeisiä koesoittoon tulleita, mutta vakuutti otteillaan hyvin nopeasti sekä bändin että muun muassa Cliff Burtonin vanhemmat, jotka tulivat katsomaan Jasonin otteita kolmantena ja viimeisenä koesoittopäivänä. Newsted kertoo muistavansa yhä elävästi ensitapaamisensa Jan Burtonin, Cliffin äidin kanssa.

”He kutsuivat ’vanhimmat’ katsomaan ja antamaan asialle siunauksensa. Paikalla oli Torben Ulrich (rumpali Lars Ulrichin isä), Burtonit, muutama crew’n jäsen, jotka olivat olleet mukana alusta saakka… Soitimme läpi ehkä kuutisen biisiä: Master of Puppets, Fade to Black, For Whom the Bell Tolls… Kaikki mestariteokset!” Newsted muistelee.

”Keräilin itseäni hetken, laskin basson alas, sammutin Cliffin bassovahvistimen – minä soitin vittu Cliffin vahvistimella! Jan itse käveli huoneeseen. Hän tarttui minua kädestä ja sai huomioni. ’Hienoa työtä!’ hän sanoi ja minä ajattelin, että ’Voihan vittu!’. Hän halasi minua hyvin pitkältä tuntuneen ajan ja sanoi: ’Sen täytyy olla sinä. Sinä olet se. Pysy turvassa, rakastamme sinua’. Lopuksi hän antoi minulle suukon.”

”Siitä on 35 vuotta enkä koskaan, koskaan unohda sitä.”