Kolumni: Festivaalit ja hotelli helpotus

Tällä kertaa kolumnisti pohtii festareilla virtaavaa kultaista nestettä. Eikä nyt puhuta kaljasta.

13.06.2016

Festarikesä 2016 tuli korkattua viime viikonloppuna Tampereella. Vaikka South Parkissa tulikin käytyä työn merkeissä, olisi sinne voinut lähteä ihan vaan fiilistelemään yleisöksikin jo pelkästään Triptykonin sekä tasaisen varmojen Amorphisin, Mokoman ja Diablon vuoksi.

Tämä kolumni ei kuitenkaan ole festariraportti eikä pureudu sen tarkemmin South Parkiin, sellainen on tulossa ihan erikseen. Sen sijaan jäin miettimään asiaa, joka tuntuu yleensä olevan suuri haaste järjestäen lähes jokaisella festarilla; asia, johon kiinnittää huomiota ennen kaikkea silloin, kun sen hoidossa on puutteita. Nimittäin bajamajat ja miesten puolella ureaalit.

Festivaalikansa juo tunnetusti alkoholia, joka tunnetusti kusettaa. Ja kun isot massat ovat liikkeellä, ei jonoilta ja ruuhkilta yleensä vältytä, vaikka miten väkimäärään olisi varauduttu. Mutta tuntuu, että bajamajojen määrä on asia, joka lasketaan useammin ala- kuin yläkanttiin.

Miksi näin? Mihin arviot käymälöiden määrästä perustuvat? Entä ovatko huussit niin iso kustannuserä, että niitä otetaan mieluummin varovaisen perstuntuman mukaan, eikä pelata varman päälle ja oteta muutama ekstrakappale mukaan, jos vaikka norovirusaalto iskee kesken festivaalin?

Miehillä on onneksi se etu puolellaan, että meille riittää myös ureaalit, jotka ovatkin jo pitkään olleet festivaalien vakiokalustoa perinteisen bajamajan rinnalla. Niistäkään ei vain ole paljon hyötyä, mikäli niitä on niin vähän, että ne tulvivat yli äyräiden ennen kuin ensimmäinen festaripäivä on päättynyt. Näin kävi South Parkissa ja on käynyt muillakin festareilla aiemminkin. Ja tulee luultavasti tapahtumaan vielä jatkossa muuallakin.

Siinä menee luonnonsuojelutarkoitukset reisille, kun pissaa on maat ja mannut täynnä kusilaareista huolimatta.

Kenties uudet kokeilut virtsan lannoituskäytöstä poikivat hyviä tuloksia ja sitä kautta aletaan pissaa keräämään talteen ihan uudella innokkuudella, mikä näkyisi käymälöiden määrän kasvussa. Koska toinen vaihtoehtohan on vähentää tarpeilla käymistä juomalla vähemmän bisseä. Ja sehän nyt ei tietenkään käy päinsä.

Mutta tästä pienestä epäkohdasta huolimatta oli Eteläpuistossa viikonloppuna varsin kivaa ja se pääasia, eli esiintyjät olivat tasaisen hyviä kautta linjan. Eikä niitä tarvinnut seurata kirjaimellisesti kusi sukassa, tulvivista pissapöntöistä huolimatta.

Sitä paitsi kesä kuivaa sen minkä kastelee.


Parasta juuri nyt: festarikauden avaus ja Triptykon (Jalometalli 2014 oli tosin keikkana parempi, muttei huono nytkään ollut), Muse tiistaina Hartwall Areenalla.

Tätä kirjoittaessa soittimessa soi Musen tuotanto, juuri nyt vuorossa:

Lisää luettavaa